Auteur: danielle | Geplaatst op: 11 december 2018

Behoefte aan deeltijdopleiding optometrieIn oktober 2018 heeft de HU een marktonderzoek gehouden naar de behoefte aan een deeltijdopleiding optometrie. Op de enquête is door 998 mensen gereageerd. Maar liefst 700 deelnemers aan het onderzoek hebben interesse voor de deeltijdvariant van de opleiding. Deze 700 mensen hebben een diverse achtergrond, maar onder hen zijn veel opticiens (41%) en contactlensspecialisten (27%). Ook is belangstelling getoond door bijvoorbeeld mensen met een mbo-optometrie opleiding en mensen die de optometrie opleiding in het verleden gestaakt hebben.
 
De relevante werkervaring van de deelnemers is groot. Meer dan 64% is langer werkzaam dan 5 jaar. De meesten geven aan zo snel mogelijk te willen beginnen. Vanuit de opmerkingen binnen de enquête en de mails die naderhand nog verstuurd zijn, mag ook duidelijk zijn dat veel werkgevers wachten op het opstarten van een deeltijd vorm.
 
Deelnemers is ook gevraagd naar hun wensen over het inrichten van de opleiding: zelf keuze maken uit de modules om die te kunnen stapelen tot een volledige opleiding of een volledig uitgestippeld pad. Voor beide varianten is ongeveer evenveel animo. Om de opleiding voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken en de werk/school/privé-balans te kunnen vasthouden, concludeert de HU dat het vermoedelijk de beste optie is om in losse modules te gaan ontwerpen en daarin een vaste routing aan te geven zodat beide groepen bediend kunnen worden.
 
Op basis van de uitkomsten heeft de HU zeker de intentie om een flexibel deeltijdprogramma op te starten, al is dit voor studiejaar 2019/2020 niet haalbaar. Op welke termijn het wel haalbaar is, kan de HU nu nog niet aangeven. 2020/2021 lijkt op dit moment ook te krap in de planning. Zodra we meer weten zullen we dit communiceren.