Meer nieuws


Archief

Auteur: danielle | Geplaatst op: 02 februari 2023

Congresformule 2023: fysiek en on demand webinars
Dit jaar organiseert de OVN een verbindend en leerzaam optometriecongres in een geheel vernieuwde en uitdagende vorm: een fysieke congresdag op 13 maart in Congrescentrum 1931 te Den Bosch én daarna on demand webinars. Tussen 20 maart en 20 december kan een reeks aan interessante opgenomen congreslezingen on demand teruggekeken worden. Aan alle behoeften wordt zo voldaan: kennisontwikkeling, het behalen van maximaal 23,5 KP-punten (accreditatie is in aanvraag), als ook de persoonlijk ontmoeting. In feite biedt de OVN zo een meerdaags congres aan; het aantal fysiek en online te behalen KP-punten staat gelijk aan bijna vier traditionele congresdagen! 
 

Inhoudelijke en praktische sessies 

Tijdens het congres zal de centrale vraag ‘Hoe positioneert optometrie zich in de veranderende wereld?’ beantwoord worden gedurende alle vier de parallelsessies.
De vakinhoudelijke sessies bestaan onder meer uit patient journeys, de OVN Grote ogen Kennisquiz, ontwikkelingen en behandelingen van het achterste oogsegment en sessie waar experts met elkaar in gesprek gaan over Myopie Management. Tijdens de patient journeys gaan we het hebben over wat optometristen tegen kunnen komen, bijvoorbeeld bij een patiënt met droge ogen en met cataract. We bespreken welke stappen voor de juiste diagnostiek en het juiste beleid nodig zijn. Daarbij behandelen we ook casussen, met de gedachte dat optometristen meteen de volgende dag kunnen toepassen wat ze tijdens het congres hebben geleerd.  
Myopie staat overal hoog op de agenda, waardoor dit onderwerp op het OVN Congres niet mag ontbreken. Omdat er al veel over gezegd is en er in 2022 het International Myopia Conference in Rotterdam is geweest, heeft de OVN voor een vernieuwende insteek gekozen. Door in dialoog te gaan met experts worden prikkelende vraagstukken besproken, zoals: ‘Zal één dioptrie remmen er voor zorgen dat er minder myope retinopathie zal voorkomen?’ en ‘Wat zijn de gevolgen van het screenen op myopie op scholen?’. In deze paneldiscussie worden moeilijke en lastige vragen gesteld aan de betrokkenen aan tafel, zodat we gezamenlijk nadenken waar we staan met myopie management. Dit is nog maar een kleine greep uit de 20 sessies die op het OVN Congres te volgen zijn!
 

Workshops 

De aangeboden workshops zijn inhoudelijk en gaan over verschillende onderwerpen, namelijk over topografie, biometrie, binoculair zien, OCT en visitatie. Zo zal docent ‘klinische optometrie’ Arjan Keuken, van de Hogeschool Utrecht, optometristen wijzen op de voorwaarden die van belang zijn voor de aanschaf van een OCT en hoe ze OCT-beelden moeten interpreteren. Tijdens verschillende workshops krijgen deelnemers bij de exposanten in de foyer uitleg over de verschillende apparaten en kunnen ze die uitproberen en vergelijken. 
 

Juiste Oogzorg op de Juiste Plek: Zorg in de optiekonderneming 

De OVN zet zich in om een sterke positie te krijgen voor de optometrist en met succes! De optometrist staat aan de vooravond om een positie in de eerstelijn (in de optiekzaak) in te nemen, waarbij het consult via de zorgverzekering gedeclareerd kan worden. Om deze zorg te kunnen leveren moet zowel de optometrist als de ondernemer aan (kwaliteits)criteria voldoen, zodat de cliënt en verwijzer vertrouwen hebben in de optometrist. In deze sessie vertelt OVN-voorzitter Gabriëlle Janssen wat verzekerde zorg inhoudt, waar het stopt voor de optometrist en de oogarts het overneemt en waar de ondernemer en de optometrist aan moet voldoen. Jurist Annemarie Smilde licht toe aan welke wet- en regelgeving een optiekonderneming moet voldoen en NUVO-bestuurslid Gerben Sinke zal zijn ervaringen delen over hoe hij optometrie en optiek succesvol heeft georganiseerd in zijn onderneming. Een sessie die niet gemist mag worden door de optiekondernemer!
Nieuwsgierig naar de andere sessies? Kijk hier naar het volledige programma.
 
Kortom, zien we elkaar op het OVN Congres? Schroom niet, en schrijf je in!