Meer nieuws


Archief

 • Campagne Samen Beslissen van start

  Campagne Samen Beslissen van start

  Om tot de beste zorg te komen, hebben zorgverlener en patiënt elkaar nodig. Maar helaas is Samen Beslissen in de zorg op dit moment nog te weinig ‘samen’. Om daar verandering in te brengen, gaat vandaag - 6 september 2021 - de nationale campagne Samen Beslissen van start. 

  Lees verder
 • Rob Rosenbrand ontvangt OVN-Award

  Rob Rosenbrand ontvangt OVN-Award

  Dit jaar is de eerste OVN-award uitgereikt aan Rob Rosenbrand. Rob heeft een belangrijke rol gespeeld in de contactlensontwikkeling en refractiechirurgie in Nederland. 

  Lees verder
 • ​OVN-erelidmaatschap voor Anton Verezen

  ​OVN-erelidmaatschap voor Anton Verezen

  De OVN heeft na lange tijd weer een erelidmaatschap toegekend, en wel aan Anton Verezen. OVN-voorzitter Gabriëlle Janssen sprak tijdens het OVN-congres haar waardering uit voor de inzet van Anton: ‘Het erelidmaatschap heb je echt verdiend!’ 

  Lees verder
 • De nieuwste Visus 2021 is uit met als thema: OVN-congres The next level

  De nieuwste Visus 2021 is uit met als thema: OVN-congres The next level

  Na 20 jaar Wet BIG artikel 34 en na het consensus dat vorig jaar met De Juiste Oogzorg op de Juiste Plek werd bereikt, is het tijd om de rol van optometristen daadwerkelijk te gaan pakken. De gezondheidszorg is in beweging, en daarmee de optometrie ook. Daarom organiseren we op 15 maart het online OVN-congres 2021 The next level, waar eigenlijk álles next level is.

  Lees verder
 • Gerenommeerde sprekers op programma OVN-congres

  Gerenommeerde sprekers op programma OVN-congres

  Het programma voor het OVN Congres 2021 The next level staat online! De OVN heeft gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland bereid gevonden om een lezing te geven. 

  Lees verder
 • Groot optometriecongres 2021

  Groot optometriecongres 2021

  Maandag 15 maart 2021 organiseert de OVN overdag weer een groot optometriecongres. Graag lichten we vast een tipje van de sluier wat je die dag kan verwachten. 

  Lees verder
 • Publicatie Glaucoombulletin

  Publicatie Glaucoombulletin

  Collega Dana Kamsteeg werkte mee aan een artikel in het cliëntentijdschrift ‘Glaucoombulletin’. In het artikel maakt Dana inzichtelijk wat de optometrist kan betekenen voor mensen glaucoom.

  Lees verder
 • Voorinschrijving OVN-kwaliteitsvisitatie geopend

  Voorinschrijving OVN-kwaliteitsvisitatie geopend

  Sinds 16 november jl. kunnen optometristen zich alvast inschrijven voor de OVN-kwaliteitsvisitatie om in 2021 voor de eerste visitatieplekken in aanmerking te komen. Een aanrader voor optometristen om er snel bij te zijn.

  Lees verder
 • Vanaf 2021 erkennen alle verzekeraars de optometrist als geldig verwijzer naar de oogarts

  Vanaf 2021 erkennen alle verzekeraars de optometrist als geldig verwijzer naar de oogarts

  Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vermeldt in een schrijven aan de OVN, het NOG en de Oogvereniging dat vanaf 2021 alle verzekeraars de optometrist erkennen als geldig verwijzer naar de oogarts. Veruit de meeste verzekeraars doen dit nu al, maar deze laatste verzekeraars sluiten per 2021 ook aan op dit beleid: ASR, ONVZ, DSW en ENO. De OVN, het NOG en de Oogvereniging pleitten hiervoor eerder bij ZN en zijn blij met de duidelijkheid die dit geeft voor de praktijk.

  Lees verder
 • Cruciale rol voor optometrist in voorkomen onnodige visuele beperkingen

  Cruciale rol voor optometrist in voorkomen onnodige visuele beperkingen

  Jaarlijks wordt op World Sight Day de ooggezondheid tegen het licht gehouden. Anno 2020 zijn er wereldwijd meer dan één miljard mensen onnodig blind, slechtziend of anderszins visueel beperkt. Om dit terug te dringen is vroegtijdige opsporing van oogaandoeningen cruciaal, net als een tijdige behandeling. In Nederland staat dit onder druk omdat de wachttijden bij de oogartsen blijven toenemen en de optometrist zijn rol onvoldoende kan oppakken, vanwege bestaande verwijspatronen en het ontbreken van een vergoedingsstructuur bij de zorgverzekering. ‘Om de ooggezondheid in Nederland op peil te houden, moet de optometrist een vaste schakel in de oogzorg worden’, zo stelt de Optometristen Vereniging Nederland (OVN).

  Lees verder
 • Oogzorg in het optiekbedrijf. Verwijzen: naar wie en wanneer

  Oogzorg in het optiekbedrijf. Verwijzen: naar wie en wanneer

  Nieuwe notitie ‘Oogzorg in het Optiekbedrijf' biedt helderheid welke diensten en deskundigheid van de diverse beroepsbeoefenaren in het optiekbedrijf verwacht kunnen worden. En welke verwijsafspraken kunnen bijdragen aan veilige, zinnige en zuinige oogzorg.

  Lees verder
 • Nieuw hulpmiddel voor netwerkgeneeskunde door optometrist, oogarts en huisarts

  Nieuw hulpmiddel voor netwerkgeneeskunde door optometrist, oogarts en huisarts

  Hoe organiseer je een snelle toegang tot zorg voor patiënten met laagcomplexe oogklachten en meer ruimte bij de oogarts voor patiënten met complexe oogklachten? De 'implementatiekaart Netwerkgeneeskunde Oogheelkunde' beschrijft kort een nieuw zorgpad, waarbij patiënten met laagcomplexe oogklachten gediagnostiseerd en behandeld worden door de optometrist. Op de kaart is opgenomen welke patiënten door de optometrist gezien kunnen gaan worden en wat er voor nodig is om dat in de regio te organiseren. 

  Lees verder
 • Geactualiseerd beroepscompetentieprofiel voor de optometrist

  Geactualiseerd beroepscompetentieprofiel voor de optometrist

  Met trots presenteert de OVN een geactualiseerd beroepscompetentieprofiel voor de optometrist. Dit profiel geeft een goede beschrijving van het beroep en de competenties die nodig zijn voor het bieden van de beste zorg aan de cliënt in samenwerking met andere (zorg)professionals. 

  Lees verder
 • Publicatie Tijdschrift HPV: Nieuwe werkwijze JZOJP

  Publicatie Tijdschrift HPV: Nieuwe werkwijze JZOJP

  Als optometristen, huisartsen en oogartsen, meer samenwerken, kan dat mogelijkheden bieden om de toenemende zorgvraag van patiënten met oogklachten op te vangen. Bepaalde patiënten kunnen dan sneller terecht bij een optometrist dicht bij huis. Hierdoor ontstaat meer ruimte bij de oogarts voor patiënten met complexe oogproblemen.

  Lees verder
 • Publicatie Medisch Contact 7 mei 2020

  Publicatie Medisch Contact 7 mei 2020

  In Medisch Contact, d.d. 7 mei 2020, is een artikel gepubliceerd over het initiatief van de Oogvereniging, het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) en de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) om de wachttijden in de oogheelkunde te verkorten. 


   

  Lees verder
 • Publicatie Eyeline: Nieuw initiatief tegen lange wachttijden

  Publicatie Eyeline: Nieuw initiatief tegen lange wachttijden

  In Eyeline, d.d. 4 mei 2020, is een artikel gepubliceerd over het initiatief van de Oogvereniging, het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) en de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) om de wachttijden in de oogheelkunde te verkorten. 

  Lees verder
 • Nieuw initiatief tegen lange wachttijden in de oogheelkunde

  Nieuw initiatief tegen lange wachttijden in de oogheelkunde

  Het aantal verwijzingen naar de oogarts is sinds de coronacrisis gedaald met zo'n 80.000 patiënten per maand. Als de reguliere oogzorg weer opstart, wacht er een stuwmeer van uitgestelde zorg. De Oogvereniging, het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) en de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) zijn al voor de coronacrisis een samenwerking aangegaan om een oplossing te vinden voor de lange wachttijden voor de oogarts: ‘Juiste Oogzorg op de Juiste Plek’ kan uitkomst bieden.

  Lees verder
 • De optometrist en het coronavirus

  De optometrist en het coronavirus

  Met het aanscherpen van de landelijke maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus rijzen vragen op bij cliënten en leden hoe de zorgverlening en praktijkvoering te kunnen continueren. Via onze website en de nieuwsbrief houden wij leden op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de laatst genomen landelijke maatregelen.

  Lees verder
 • Uitkomsten Landelijk Optometristen Onderzoek 2018

  Uitkomsten Landelijk Optometristen Onderzoek 2018

  In 2018 deed meer dan een derde van onze beroepsgroep mee aan het Landelijk Optometristen Onderzoek. De belangrijkste uitkomsten van de drie deelonderzoeken zijn beknopt weergegeven in een infographic. 

  Lees verder
 • Publicatie: Wie doet wat in de oogzorg?

  Publicatie: Wie doet wat in de oogzorg?

  In een speciale uitgave over ogen is een artikel gewijd aan ‘wie doet wat in de oogzorg’. Oogarts, optometrist, orthoptist en opticien. Al deze beroepen houden zich bezig met oogzorg. Maar wie doet nu eigenlijk wat?

  Lees verder
 • Publicatie: Belang van samenwerking in de oogzorg

  Publicatie: Belang van samenwerking in de oogzorg

  Insights Magazine (Novartis) interviewde OVN-voorzitter Gabrielle Janssen over ontwikkelingen in de oogzorg en de rol van de OVN daarin (pag. 14). Het is de persoonlijke missie van Gabrielle om er alles aan te doen om onnodige blind- en slechtziendheid te voorkomen. Samenwerken is daarin een sleutelwoord. 

  Lees verder
 • Publicatie: OVN maakt zich sterk voor een kwaliteitsimpuls bij aanmeten en controleren contactlenzen

  Publicatie: OVN maakt zich sterk voor een kwaliteitsimpuls bij aanmeten en controleren contactlenzen

  In het tijdschrift van de Hoornvliespatiëntenvereniging laat OVN-voorzitter Gabrielle Janssen weten dat de beroepsgroep van optometristen er alles aan wil doen om het risico op complicaties bij het dragen van contactlenzen te verkleinen.

  Lees verder
 • OVN scholing Hygi

  OVN scholing Hygi

  Wegens te weinig aanmeldingen is de scholing Hygiëne in de contactlenspraktijk van maandag 4 november 2019 geannuleerd. De scholing zal in 2020 opnieuw worden aangeboden.
   

  Lees verder
 • Publicatie ooggezondheid Telegraaf - OVN over oogzorg in Nederland

  Publicatie ooggezondheid Telegraaf - OVN over oogzorg in Nederland

  6 september 2019 bracht de Telegraaf een special uit over ooggezondheid. Gabriëlle Janssen, voorzitter van de OVN, pleit daarin voor een andere aanpak van de oogzorg in Nederland.

  Lees verder
 • Publicatie Trouw - OVN beantwoordt vragen in rubriek 'Consult'

  Publicatie Trouw - OVN beantwoordt vragen in rubriek 'Consult'

  In dagblad 'Trouw' van 6 september 2019 beantwoordt de OVN in de rubriek 'Consult' vragen over slechter zien tijdens ene oogcontrole.

  Lees verder
 • Maak je kwaliteitsregistratie zichtbaar met nieuwe sticker KP

  Maak je kwaliteitsregistratie zichtbaar met nieuwe sticker KP

  Als je kwaliteitsgeregistreerd bent, wil je het ook laten zien! Het Kwaliteitsregister Paramedici (KP) speelt daar op in met de nieuwe digitale KP-sticker.

  Lees verder
 • Deeltijdopleiding optometrie in 2021 van start

  Deeltijdopleiding optometrie in 2021 van start

  De Hogeschool Utrecht heeft In oktober een marktonderzoek gehouden naar de wenselijkheid en haalbaarheid van een flexibele deeltijd variant van de optometrieopleiding. De uitkomsten van het onderzoek zijn bekend. Per 2021 zal een nieuwe deeltijdopleiding van start gaan.

  Lees verder
 • Makkelijker KP-punten registreren met de PE-online app

  Makkelijker KP-punten registreren met de PE-online app

  Op elk moment je digitaal portfolio bekijken, activiteiten toevoegen aan je dossier, berichten lezen of in de scholingsagenda een geaccrediteerde scholing zoeken? Download nu de PE-online app voor je mobiele telefoon of tablet. Zo ben je altijd in de gelegenheid om je voortgang bij het KP bij te houden.

  Lees verder
 • Deelname Buddy programma

  Deelname Buddy programma

  Ben je een startende of ervaren optometrist en heb je interesse in het buddyprogramma, meld je dan nu aan!

  Lees verder
 • Preventief onderzoek alleen op indicatie

  Preventief onderzoek alleen op indicatie

  De OVN uit haar zorgen voor het actief adviseren van preventief oogonderzoek bij gezonde mensen zonder risicofactoren, omdat zij belang hecht aan zinnige en zuinige zorg. Aanleiding is de ‘Nationale Rapportage Oogzorg 2018’ van Specsavers en het Oogfonds en een bericht hierover in het Financieel Dagblad 'Opticien Specsavers stort zich op medische oogzorg'. 

  Lees verder
 • Inschrijving open: OVN-cursus 3D-papilbeoordeling

  Inschrijving open: OVN-cursus 3D-papilbeoordeling

  Op zaterdag 24 november 2018 kun je in het Optiekcentrum in Houten terecht voor de OVN-cursus 3D-papilbeoordeling. 
  'Een ‘must’ voor elke optometrist die regelmatig papillen beoordeelt.'
  Schrijf je snel in, vol is vol!

  Lees verder
 • Visus 4-2018 staat online

  Visus 4-2018 staat online

  De nieuwste Visus is uit! Met deze keer een opiniestuk van bestuurslid Marten Fortuin over de invloed van technologie in de optometrie en een kwestie over een mogelijk verkeerd advies met vervelende gevolgen. Verder bespreekt jurist Annemarie Smilde een casus in het kader van de wet Wkkgz en is er ook aandacht voor het proefschrift van Sigrid Mueller-Schotte.

  Lees verder
 • OVN ge

  OVN ge

  In de gezondheidsspecial van Plus Magazine in juli 2018 vertelt OVN-voorzitter Gabrielle Janssen over het verschil tussen een opticien en optometrist, wanneer een bezoek aan de optometrist zinvol is en wat de optometrist doet.

  Lees verder
 • Visus 3-2018 staat online!

  Visus 3-2018 staat online!

  De nieuwste Visus is uit! Met deze keer onder meer artikelen over 'sneeuw in het oog' en een kwestie over mogelijke kindermishandeling, Verder vertelt Jeroen Mulder over zijn liefde voor contactlenzen, schrijft Carola Tükenmez-Vellekoop over zelfreflectie en spreken de studentambassadeurs zich uit over de OVN en hun plannen.

  Lees verder
 • Call for abstracts - OVN congres 2019

  Call for abstracts - OVN congres 2019

  De programmacommissie nodigt alle OVN leden uit een abstract in te dienen voor 5 oktober 2018. Heb je een interessant onderwerp, onderzoek of case report dat je met je collega's wil delen? Twijfel niet en dien vandaag nog een abstract in. 
   

  Lees verder
 • OVN in RTL Nieuws - zaterdag 14 april 2018

  OVN in RTL Nieuws - zaterdag 14 april 2018

  'Oogartsen en optometristen maken zich zorgen over de toename in het aantal oogontstekingen door contactlenzen', opent RTL-nieuws. OVN-voorzitter Gabrielle Janssen: Als zorgverleners vinden wij het belangrijk dat er zo min mogelijk complicaties optreden bij het dragen van contactlenzen.

  Lees verder
 • Visus 1-2018 staat online!

  Visus 1-2018 staat online!

  De nieuwste Visus is uit. Met deze keer onder meer artikelen over droge ogen (en het proefschrift van Mirjam van Tilborg) en een kwestie over een cliënt die vraagtekens zet bij het zorgvuldig handelen van een optometrist. Verder vertelt Lisette Altena over een project om wereldwijd blindheid tegen te gaan, schrijft Inge Stegeman over de 'levels of evidence' en spreekt Carolina Kunnen over haar ervaringen in het buitenland. Plus meer, veel meer. 

  Lees de artikelen direct op http://visus.optometrie.nl.

  Lees verder
 • Optometrist beantwoordt vraag van tijdschrift KIJK

  Optometrist beantwoordt vraag van tijdschrift KIJK

  Optometrist Eef van der Worp beantwoordt voor het tijdschrift KIJK de vraag: Kan een contactlens achter het oog terecht komen?

  Lees verder
 • Speciaal aanbod voor optometriestudenten

  Speciaal aanbod voor optometriestudenten

  Begin je nieuwe studiejaar goed: tegen een eenmalig inschrijfbedrag van slechts €15,- ben jij voor je hele studietijd aspirant-lid van de Optometristen Vereniging Nederland.

  Lees verder
 • Visus 4-2017 staat online!

  Visus 4-2017 staat online!

  Hoe kunnen optometristen en huisartsen beter samenwerken? En hoe pas je evidence-based medicine (EBM) eigelijk toe in de praktijk? De antwoorden op die vragen vind je in de nieuwste Visus. En veel meer

  Lees verder
 • Tijdschrift Waterkampioen vindt antwoord bij optometrist

  Tijdschrift Waterkampioen vindt antwoord bij optometrist

  ‘Is er een bril die mij van mijn kleurenblindheid afhelpt?’, vroeg een lezer van het tijdschrift Waterkampioen zich af. Voor een antwoord op de vraag ging Waterkampioen bij de OVN te rade. Dit resulteerde in een mooi artikel, waarin naast een direct antwoord op de vraag een duidelijke uitleg gegeven wordt over kleurenblindheid. Het artikel verwijst naar de optometrist, als de lezer wil onderzoeken of hij/zij een kleurenzienstoornis heeft.
   

  Lees verder
 • Dossier Zien in Margriet

  Dossier Zien in Margriet

  In de Margriet van 26 mei 2017 vertellen OVN-voorzitter Gabrielle Janssen en oogarts Richard Zegers over veelvoorkomende oogaandoeningen en over de oogzorgprofessionals bij wie je kunt aankloppen voor goede begeleiding en behandeling. Met natuurlijk aandacht voor de optometrist!

  Lees verder
 • Visus 3-2017 staat online!

  Visus 3-2017 staat online!

  In de nieuwste Visus veel aandacht voor complicaties bij het dragen van contactlenzen. Gabrielle Janssen schrijft over veelvoorkomende complicaties en Maurice Heunen zoomt in op de kwaliteit van het Nederlandse water. Verder een interview met Marion Frissen en vertelt Tamara Verkerk over haar avonturen als optometrist in Zambia. Plus veel meer...

  Lees verder
 • Special van de Telegraaf over ogen

  Special van de Telegraaf over ogen

  Bij de Telegraaf van 29 maart 2017 een special over ogen. Met onder meer een bijdrage van onze voorzitter Gabrielle Janssen over de optometrist: 'Het beste voor uw ogen? Ga naar de specialist!'

  Lees verder