Meer nieuws


Archief

Auteur: danielle | Geplaatst op: 23 maart 2022

Goed blijven zien als u ouder wordt? Vroege ontdekking is cruciaal
Vaak wordt verondersteld dat met het ouder worden het gezichtsvermogen achteruitgaat en we het verlies van zicht moeten accepteren. Maar dit is niet altijd nodig. Samen met uw optometrist kunt u eventuele oogziekten tijdig ontdekken. Bij afwijkingen verwijst de optometrist u naar de oogarts, die de meeste oogziekten kan behandelen of de achteruitgang van het zicht aanzienlijk kan vertragen. Een bezoek aan de optometrist kan voor u dus het verschil maken!
#World Optometry Day #LoveYourOptometrist
 
Blind- of slechtziendheid heeft grote impact op de kwaliteit van leven. Deelname aan werk of sociale activiteiten wordt minder vanzelfsprekend en er is een groter risico op depressie, sociale uitsluiting en vroegtijdig overlijden. De meeste oogziekten komen op hogere leeftijd voor (> 50 jaar). Wees daarom alert, en kom in actie om onnodig gezichtsverlies te voorkomen.
 

Krijg geen spijt, check op tijd

Een tijdige diagnose is van het grootste belang, maar hoe weet u dat u zich moet laten checken? Het is verstandig om een afspraak te maken bij de optometrist als er oogklachten zijn zoals verminderd zien, rechte lijnen die krom lijken, jeukende en/of tranende ogen, of als er risico is op het ontwikkelen van een oogziekte. Bijvoorbeeld omdat de oogziekte in de familie voorkomt, zoals glaucoom, of u een aandoening heeft, zoals diabetes en u niet eerder door uw huisarts of internist voor een oogonderzoek verwezen bent.
 

Oogonderzoek en advies

Tijdens een oogonderzoek controleert een optometrist niet alleen het gezichtsvermogen, maar ook de gezondheid van uw ogen. Met speciale instrumenten kan de optometrist de binnenkant van uw oog van buitenaf in beeld brengen en beoordelen. Een oogonderzoek is niet ingrijpend, dus laat dat u niet weerhouden om uw ogen te laten onderzoeken door een optometrist als u in de risicogroep valt of als u klachten heeft*. Naast het controleren van de gezondheid van het oog, kan de optometrist u ook een kijkadvies geven en adviseren wat u zelf kunt doen voor uw ooggezondheid. Er zijn kosten verbonden aan het oogonderzoek.
 

Healty Aging

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vraagt dit decennium aandacht voor gezond ouder worden. Om vermijdbare slechtziendheid en blindheid te voorkomen is voorlichting van groot belang, met name aan mensen boven de 50 jaar oud, mantelzorgers en andere zorgprofessionals. Op #WorldOptometryDay vragen optometristen aandacht voor ooggezondheid en ouder worden.
 
Lees hier meer over de optometrist.
 
* Bij acute oogklachten zoals slecht zien of het missen van een deel van het gezichtsveld, adviseren wij u direct contact op te nemen met uw huisarts.