Meer nieuws


Archief

Auteur: danielle | Geplaatst op: 11 maart 2024

Internationale Glaucoomweek: Krijg geen spijt, check op tijd!
Hoge oogdruk, verminderd gezichtsveld; het zijn gevolgen van de oogaandoening glaucoom. In 2021 waren er bij de huisarts 357.000 mensen bekend met glaucoom. Het is daarmee de meest voorkomende oogziekte in Nederland die niet te verhelpen is. 25% van de glaucoom patiënten is bij overlijden blind aan één oog, 10% aan beide ogen. Glaucoom is niet te genezen, maar tijdige opsporing en behandeling kan blijvende schade voorkomen. Om die reden vragen de Oogvereniging en de Optometristenvereniging (OVN) tijdens de Internationale Glaucoomweek (11 t/m 17 maart 2024) wederom aandacht voor deze oogaandoening.


Een sluipmoordenaar, zo wordt de oogaandoening glaucoom ook wel eens genoemd, omdat in het begin niet veel klachten merkbaar zijn. In 2021 waren er in totaal 357.000 mensen met glaucoom bekend bij de huisarts, 156.100 mannen en 200.900 vrouwen. Dit aantal neemt toe met de leeftijd (Bron: Vzinfo).
Wanneer er eenmaal schade is aan het oog, is dit niet meer te herstellen. Tijdige opsporing en goede behandeling (veelal met oogdruppels) kan verdere schade aan het oog en blindheid/slechtziendheid voorkomen. Uit onderzoek van de Universiteitskliniek Oogheelkunde Maastricht blijkt dat bij overlijden 25% van de glaucoompatiënten blind is aan één oog en 10% aan twee ogen.

Risicofactoren

Tijdige diagnose is dus van het grootste belang, maar hoe weet u dat u zich moet laten checken op glaucoom? De risicofactoren zijn leeftijd (40 jaar en ouder), erfelijkheid (glaucoom in de familie), brilsterkte (groter dan -6 of +6) en achtergrond (mensen van Aziatische of Afrikaanse achtergrond hebben een verhoogd risico). Maak dan direct een afspraak met een optometrist om uw ogen te laten controleren.  

Internationale Glaucoomweek

Tijdens de Internationale Glaucoomweek (11 t/m 17 maart 2024) vragen de Oogvereniging en de Optometristenvereniging Nederland aandacht voor een tijdige diagnose van glaucoom om schade aan het oog en blindheid/slechtziendheid te voorkomen.
Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging: “Het lastige van glaucoom is, dat het een sluipende aandoening is die u niet direct merkt. Als u boven de 40 jaar bent en u mist regelmatig een stoeprandje, denkt u vermoedelijk dat u gewoon een nieuwe bril nodig hebt… terwijl tijdige behandeling (meestal met oogdruppels) gezichtsveld- en zichtverlies kan voorkomen.”

Activiteiten

Als start van de Internationale Glaucoomweek organiseert de Oogvereniging op 11 maart om 20.00 uur het online webinar Glaucoom en lifestyle door Joëlle Vergroesen, postdoctoraal researcher Opthalmology & Epidemiology. Aanmelden voor dit webinar is mogelijk via de website van de Oogvereniging: https://www.oogvereniging.nl/agenda/webinar-glaucoom-voeding/
 
Ook zijn er diverse bijeenkomsten in ziekenhuizen in het land waarin oogartsen, vrijwilligers van de Oogvereniging en medewerkers van expertisecentra presentaties geven en informatie verstrekken over Glaucoom. Meer informatie over deze bijeenkomsten vindt u op de website van de Oogvereniging.
 
Het afgelopen jaar heeft de Oogvereniging, in samenwerking met de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde van het Maastricht UMC+ en Santen, een podcastserie van vijf afleveringen ontwikkeld over de impact van glaucoom op het leven van mensen. Deze serie heet Leven met Glaucoom en is te beluisteren via alle gebruikelijke podcastplatforms. De Oogvereniging zal deze podcastserie tijdens de glaucoomweek onder de aandacht brengen van mensen. 

Krijg geen spijt, check op tijd

“Een oogonderzoek voor de screening op glaucoom is niet ingrijpend, dus laat dat u niet weerhouden om uw ogen te laten onderzoeken door een optometrist als u in de risicogroep valt”, aldus Gabriëlle Janssen, voormalig voorzitter OVN. 

U vindt de campagne op social media, bij optiekzaken met een optometrist en op beeldschermen in wachtkamers van huisartsen, oogpoli’s en bij Service Apotheken.

Check voor meer informatie over de Internationale Glaucoomweek: www.oogvereniging.nl/glaucoomweek