Auteur: danielle | Geplaatst op: 22 mei 2017

Ronald Giphart en vrienden in actie voor Blind voor 1 dag


Op woensdag 21 juni vindt in het stadhuis van Utrecht een bijzondere literaire avond plaats: Schrijvers in het donker. Speciaal voor de Oogfonds-actie Blind voor 1 dag draagt Ronald Giphart samen met bevriende schrijvers en dichters voor uit eigen werk aan geblinddoekt publiek. De opbrengst van de avond komt geheel ten goede aan onderzoek naar oogziektes.

Blind voor 1 dag is een nieuwe actie van het Oogfonds, bedoeld om meer begrip voor slechtzienden en blinden te creëren en geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek. De stichting roept alle Nederlanders op om 21 juni middels een simulatiebril 2, 4 of 8 uur lang te ervaren hoe het is om een oogziekte te hebben of zelfs helemaal blind te zijn. Door zich hiervoor te laten sponsoren halen deelnemers samen zoveel mogelijk geld op voor oogonderzoek.

Blinde ervaring
Ronald Giphart: “Als ambassadeur van het Oogfonds (en oogpatiënt) draag ik zeer graag mijn steentje bij aan deze bijzondere dag. Daarom ga ik met een simulatiebril ervaren hoe het is om gevorderde maculadegeneratie te hebben. En heb ik een achttal bevriende schrijvers en dichters - Bart Chabot, Bert Wagendorp, Tjitske Jansen, Bert Natter, Jerry Goossens, Vincent Bijlo, Sara van Gennip en Ingmar Heytze - gevraagd om tijdens deze spectaculaire literaire avond een voordracht te geven voor een (tijdelijk) blind publiek.”

Schrijvers en dichters
Oogfonds-directeur Edith Mulder: “Lezen betekent voor veel mensen met een visuele beperking ‘luisteren’. Door aangepaste leesvormen, zoals gesproken boeken, kunnen zij ook genieten van boeken. Tijdens deze benefietavond zullen mensen ervaren hoe het wegvallen van het zicht andere zintuigen, zoals smaak, geur en gehoor, op scherp zet. Dat de schrijvers zich geheel belangeloos inzetten, betekent dat wij meer oogonderzoek mogelijk kunnen maken. Geweldig, want meer dan 350.000 Nederlanders zijn slechtziend of blind en dat worden er iedere dag meer.”

Waar en wanneer
Schrijvers in het donker vindt plaats op 21 juni om 20.00 uur in het stadhuis van Utrecht. Toegangskaarten á €25 zijn verkrijgbaar op www.blindvoor1dag.nl. Per extra donatie van €10 ontvangen bezoekers een lot, waarmee ze kans maken op mooie prijzen zoals een bijzonder boekenpakket.