Auteur: Bron: Oogfonds.nl | Geplaatst op: 18 september 2017

Fototentoonstelling MIJN geZICHT


Wat zien mensen met een oogziekte? Op die vraag geeft de rondreizende tentoonstelling ‘MIJN geZICHT’ antwoord. Met de portretten van fotograaf Murk Schaafsma wil het Oogfonds meer begrip creëren voor mensen met een visuele beperking en de snel groeiende groep oogpatiënten in Nederland. Van 19 t/m 23 september is de tentoonstelling te bezoeken op de 50PlusBeurs in Utrecht. © Murk Schaafsma
 
Voor MIJN geZICHT maakte Murk Schaafsma portretfoto’s van mensen met een visuele beperking of oogziekte, besprak wat zij zien en verbeeldde hij hun zicht. Op initiatief van het Oogfonds zijn de twintig portretten opgenomen in een tentoonstelling en een boek. Bij iedere foto vertelt de geportretteerde een persoonlijk verhaal dat tijdens de tentoonstelling via audio te beluisteren is. 
 

Positieve mensen

Murk Schaafsma: “MIJN geZICHT staat vol positieve mensen. Mensen met oogaandoeningen, mensen die slecht tot (heel) weinig zien. Mensen waar ik begrip voor wil. Ik wil laten zien wat ze zien en wat ze niet zien. Gewone mensen zoals jij en ik, die je op straat tegenkomt en waar je zo op het eerste oog niets aan ziet.”
 

Dialoog

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds is blij met MIJN geZICHT: “Deze foto’s laten zien dat twee mensen met dezelfde aandoening een compleet andere zichtervaring kunnen hebben. Het zijn beelden die aanzetten tot een dialoog tussen mensen met een visuele beperking en hun omgeving en die mensen bewust maken waarom het zo belangrijk is acht te slaan op alarmsignalen die kunnen wijzen op een oogziekte.”
 

Toer door Nederland

MIJN geZICHT is is te bezoeken op de 50PlusBeurs van 19 t/m 23 september in Utrecht. Meer informatie over de tentoonstelling en het fotoboek op www.oogfonds.nl/mijngezicht