Onderzoek ooggezondheid

Ooggezondheid onderzoeken

Een optometrist kan je ogen medisch onderzoeken en problemen tijdig signaleren. Voordat de optometrist start met het onderzoeken van je ogen, stelt deze eerst een aantal vragen over de gezondheid van je ogen en eventuele oogklachten. Daarnaast vraagt de optometrist door over je algemene gezondheid, werkomstandigheden, levensstijl en of er oogheelkundige afwijkingen zijn in jouw familie. Ook wil een optometrist graag weten of je een bril of contactlenzen draagt.
 
Vervolgens zal de optometrist een aantal onderzoeken doen. Niet elk onderzoek wordt standaard uitgevoerd, dit is afhankelijk van jouw situatie. Voor een goede indruk van de gezondheid van je ogen en je visueel vermogen, voert de optometrist vaak deze onderzoeken uit: De optometrist let ook op een heel aantal andere zaken, zoals je oogbewegingen, pupilreacties, kleurenzien en je gezichtsveld.
 
Als het nodig is, kan de optometrist aanvullend nog een aantal optometrische onderzoeken doen om meer duidelijkheid te krijgen over mogelijke aandoeningen. Denk hierbij aan het gezichtsveldonderzoek bij glaucoom, de OCT-scan (bij bijvoorbeeld maculadegeneratie) en fundusonderzoek bij diabetische retinopathie.
De optometrist bespreekt de uitkomsten van de onderzoeken met je. De uitkomsten kunnen verschillende resultaten hebben. Zo kan het zijn dat de optometrist het advies geeft om een bril, contactlenzen of Low Vision-hulpmiddelen aan te schaffen. Ook kan hij of zij je extra informatie geven, je vragen om terug te komen voor controle, een mogelijke behandeling aanbieden of je doorverwijzen naar bijvoorbeeld de huisarts, orthoptist, of oogarts.