Adviseren en aanmeten contactlenzen

Adviseren en aanmeten contactlenzen

Als je contactlenzen wil gaan dragen, bekijkt de optometrist bij het onderzoeken van jouw ogen een aantal zaken extra goed. Bijvoorbeeld de kwaliteit en de hoeveelheid traanvocht, de conditie van de oogleden, beschadigingen en de vorm van je hoornvlies. De optometrist zal je ook vragen naar jouw exacte wensen. Wil je de contactlenzen bijvoorbeeld alleen tijdens het sporten gebruiken of wil je ze dagelijks dragen?
 
Zodra de optometrist een goed beeld heeft van jouw ogen, je wensen en van de situatie, kan deze adviseren over het soort lenzen en over contactlensverzorging. Dat laatste is heel belangrijk: ga je contactlenzen dragen, dan moet je de hygiënevoorschriften goed in acht nemen om ontstekingen en beschadigingen te voorkomen.
 
De optometrist maakt een afspraak met je voor controles, het is belangrijk om deze afspraken altijd na te komen. Controles zijn nodig om na te gaan of de gezondheid van het oog nog goed is en of het verstandig is om contactlenzen te blijven dragen. Ook moet je tijdig de lenzen vervangen.
 
Heb je tussentijds klachten, neem dan contact op met je optometrist. Doe je lenzen onmiddellijk uit bij roodheid, pijn, lichtgevoeligheid en/of slecht zicht.