Informeren

Informeren

Om tijdig afwijkingen of oogziektes op te sporen speel je zelf een belangrijke rol. De optometrist kan de informatie geven die nodig is om dat te kunnen doen. De optometrist kan veel vertellen over de gezondheid van je ogen en bij welke signalen jij je ogen zou moeten laten onderzoeken.Het kan gaan om oogklachten of klachten met zien, maar ook om de invloed van andere aandoeningen op de ogen. Het is belangrijk om deze signalen te kennen en daar naar te handelen, want in een groot deel van de gevallen is slechtziendheid of blindheid dan te voorkomen. De optometrist kan ook uitleg geven over mogelijke risicofactoren voor familieleden om eenzelfde oogaandoening te krijgen.
 
Ook kan een optometrist informatie geven over wat je zelf kunt doen om je ogen gezond te houden of verslechtering te voorkomen. In het algemeen is goede voeding en beweging ook voor de gezondheid van de ogen belangrijk. Roken wordt altijd afgeraden en bescherming tegen uv-licht is essentieel.
 
Vanzelfsprekend kan de optometrist uitgebreid informeren over de onderzoeken die hij of zij kan doen om de gezondheid van je ogen te meten. Ook kan de optometrist goede uitleg geven over vervolgstappen na de onderzoeken. Bijvoorbeeld over hulpmiddelen zoals een bril en contactlenzen, maar ook of het nodig is om onder controle te blijven of te behandelen. Als een verwijzing nodig is voor verder onderzoek – zoals een behandeling door bijvoorbeeld de oogarts, orthoptist, huisarts of andere specialist - zal de optometrist dit vertellen.