Beschermde titel

Beschermde titel

Gezonde ogen zijn ontzettend belangrijk in ons dagelijkse functioneren en daar wil je natuurlijk geen risico mee nemen. Daarom is het goed om te weten dat niemand zich zomaar optometrist mag noemen. Oogzorgprofessionals mogen zich alleen onder strenge wettelijke voorwaarden optometrist noemen, want de titel is beschermd. Iemand mag zich pas optometrist noemen als hij/zij een wettelijk erkende opleiding heeft gevolgd.
 

Iemand mag zich optometrist noemen als hij of zij voldoet aan één van de onderstaande eisen:

  • Hij/zij is afgestudeerd aan de 4-jarige hbo-opleiding Optometrie van de Hogeschool Utrecht;
  • Hij/zij is in het bezit is van het certificaat van de overgangsopleiding Optometrie van de Hogeschool Utrecht;
  • Hij/zij heeft een buitenlands diploma, met een Verklaring van Vakbekwaamheid voor optometrie

Alle optometristen die vermeld staan in de OVN-praktijkzoeker op deze website voldoen aan bovenstaande voorwaarden. Dat geldt ook voor optometristen die staan ingeschreven in het kwaliteits- of diplomaregister van het Kwaliteitsregister Paramedici.
 
Het beroep van optometrist is sinds 2000 officieel opgenomen in de Wet BIG art.34 (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Daarmee is de optometrist wettelijk erkend als professional in de gezondheidszorg.
 

Let op:

Hoewel de titel beschermd is, zijn optometrische handelingen dat echter niet. Dat betekent dat het hulpverleners vrij staat om tegen je te zeggen dat ze optometrie aanbieden, zonder dat ze optometrist zijn. Controleer dus als cliënt of je daadwerkelijk met een optometrist te maken hebt. Hierdoor kun je de kwaliteit van jouw oogzorg garanderen.