Auteur: danielle | Geplaatst op: 13 oktober 2021

Love Your Eyes - World Sight Day 202114 oktober 2021 is het World Sight Day (#WSD2021). WSD staat dit jaar in het teken van het thema #LoveYourEyes. Het Internationaal Agentschap ter voorkoming van blindheid (IAPB) geeft aan dat bijna iedereen in zijn leven te maken krijgt met een oogaandoening. #LoveYourEyes gaat dan ook om het bewust zijn van je eigen ooggezondheid en wat je zelf kunt doen om goed voor je ogen te zorgen.
 
Uit onderzoek is gebleken dat mensen banger zijn voor het verlies van hun gezichtsvermogen dan voor enig ander zintuig. Toch zijn er maar weinig mensen die van jongs af aan voor hun ogen zorgen. Maar hoe zorg je voor je ogen? Via social media deelt de OVN op World Sight Day adviezen. De adviezen over How to #LoveYourEyes zijn gebaseerd op 4 P’s: Prevent, Protect, Preserve, Prioritise. Ofwel: Voorkomen, Beschermen, Behouden en Prioriteit geven.
 
Een gezonde levensstijl, waaronder een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging, zijn een eerste stap naar preventie. U kunt uw ogen beschermen tegen Uv-licht met een zonnebril van goede kwaliteit. Om vermoeide ogen te voorkomen is het belangrijk dat u uw schermtijd in de hand houdt en regelmatig pauzeert. De 20-20-regel is een nuttige vuistregel:  voor elke 20 minuten dat u een scherm gebruikt, moet u proberen 20 seconden weg te kijken naar iets dat 6 meter van u verwijderd is.
 
Als er klachten zijn met zien, als u diabetes mellitus hebt of als er glaucoom in uw eerstegraads familie voorkomt, laat dan uw ogen onderzoeken. De optometrist kan uw ogen medisch onderzoeken en problemen tijdig signaleren.
Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat bij meer dan de helft van de mensen met een visuele beperking in Nederland, deze beperking met een tijdige interventie goed te voorkomen was geweest of goed te behandelen.