Vormstabiele contactlenzen

Vormstabiele contactlenzen

Zuurstofdoorlatendheid:

Bij vormstabiele lenzen is het materiaal gas-doorlatend. De door het hoornvlies  benodigde zuurstof wordt als gas getransporteerd door het lensmateriaal. Voldoende traanvocht is nodig om het transport - van de zuurstof door de contactlens - naar het oog normaal te laten verlopen.
 

Gewenning:

De gewenning van vormstabiele lenzen is lastiger vanwege de bewegingen van de lens over het oog. Bij het knipperen wordt de contactlens namelijk meebewogen naar boven en zakt hij vervolgens terug naar de centrale positie op het hoornvlies. Hierdoor is er een continue sensatie van het ooglid. Deze wordt vaak als onprettig ervaren. De gewenning kan enkele weken duren. Als er problemen zijn, zal je daar met een harde lens sneller van bewust zijn. Voordeel is dat je dan sneller actie onderneemt door de lens uit te doen of contact met de optometrist op te nemen.
 

Grootte:

Vormstabiele contactlenzen zijn er in diverse maten, van een diameter van 8.3 mm tot en met 11 mm of meer. De grootte is afhankelijk van de diameter van je hoornvlies en/of het gekozen contactlensmateriaal. Hoe hoger de doorlaatbaarheid van het materiaal, des te groter de diameter die gekozen kan worden. Het voordeel van een grotere lens is dat deze zich minder over het oog beweegt, comfortabeler aanvoelt en dat de kans op stofjes achter de lens kleiner is. Nadeel is dat het duurder is in gebruik, omdat het materiaal sneller zijn eigenschappen verliest en dus sneller vervangen moet worden. Meestal gaan ze een jaar mee.
 

Redenen om voor vormstabiele contactlenzen te kiezen zijn:

  • Een vormstabiele lens zal in bijna alle gevallen een beter zicht geven dan een zachte lens.
  • Bij normaal gebruik is het financieel voordeliger dan zachte lenzen. Vormstabiele lenzen gaan ongeveer twee jaar mee.
  • Er is veel maatwerk mogelijk. Vrijwel alle afwijkingen zijn te corrigeren. Contactlenzen zijn ook op medische indicatie toe te passen, bijvoorbeeld (scleralenzen) bij keratoconus.
  • Er bestaan ook vormstabiele lenzen die je alleen maar ’s nachts draagt. Deze speciale lenzen geven het hoornvlies voor ongeveer 24 uur een gewijzigde vorm, zodat je overdag zonder bril of lenzen scherp zicht hebt.  


Nadelen van vormstabiele contactlenzen:

  • Doordat de lens als het ware op het oog ‘zwemt’ kunnen er over het algemeen iets gemakkelijker stofjes achter komen dan bij een zachte lens. Dit voelt onprettig en kan ook lichte beschadiging veroorzaken. Hoe groter de diameter van de contactlens, hoe minder de kans op stofjes achter de lens  Dit is een belangrijke overweging voor mensen die veel sporten of werken in een stoffige omgeving.
  • Gewenning vraagt meer tijd.