Hybride lenzen

Hybride lenzen

Een hybride lens is een combinatie van een zachte met vormstabiele lens. Het centrale deel van de lens is vormstabiel en heeft dezelfde optische kwaliteiten als een normale vormstabiele lens. Om dit ‘harde’ gedeelte van de lens zit een zachte rand die zorgt voor het comfort van een zachte lens.
 

Redenen om voor hybride lenzen te kiezen:

  • Als je vormstabiele lenzen niet kunt verdragen, maar met zachte lenzen niet optimaal kunt zien.
  • Speciaal ontwikkelde lenzen voor keratoconus. De kromming van de lens is zo aan te passen dat het vormstabiele gedeelte van de lens, het hoornvlies niet raakt. Dit voorkomt troebelingen die visus vermindering of contactlens intolerantie kan veroorzaken.

 
Nadelen van hybride lenzen:

  • bewegen minder over het oog dan zachte of vormstabiele lenzen. Soms gaat de lens zelfs vastzitten op het oog, met irritatie aan het hoornvlies als resultaat.
  • een verminderde traan uitwisseling onder de lens. Dit kan er toe leiden dat er bloedvaten in het hoornvlies groeien (neovascularisatie). Als neovascularisatie of irritatie ontstaat moet de lens aangepast worden. Als dit niet meer mogelijk is, moet er gestopt worden met het dragen van de hybride lenzen.