Print header en Logo Optometristen Vereniging Nederland - OVN

Contactlenzen

Op deze pagina vindt u informatie over de verschillende soort contactlenzen. Klik voor informatie over Contactlensverzorging.
 

Vormstabiele/harde contactlenzen

Harde lensDe vormstabiele (vroeger harde) contactlens kennen we het langst. Door ontwikkelingen in de materialen waaruit de contactlens bestaat en de verbeteringen in het design van de lenzen is het woord harde lens veranderd naar vormstabiele lens. Aanmeting van vormstabiele lenzen vraagt meer kennis en vaardigheid dan het aanmeten van een zachte lens. Deze vormstabiele lens moet goed aangepast zijn aan de bolling van de voorkant van het oog (het hoornvlies). Daarom zal een aanmeting van vormstabiele lenzen ook meer tijd in beslag nemen.
 
De cliënt moet in het begin wel wennen aan het dragen van de vormstabiele lenzen. De gewenningstijd is dan ook langer dan bij de zachte lenzen. In het begin voelt de cliënt de lenzen op het oog bewegen, maar op een gegeven moment verbetert het draagcomfort aanzienlijk. Wel blijft men bij het dragen van de vormstabiele lenzen het goed voelen als er een vuiltje onder zit.

De gemiddelde vormstabiele lens gaat over het algemeen ongeveer 3 jaar mee. Bij zeer hoog zuurstofdoorlatende materialen is de vervangingstermijn korter.
De lenzen moeten vervangen worden omdat ze dan vaak bekrast zijn, minder goed bevochtigen en/ of minder comfortabel gaan zitten. Uiteraard kan het ook zijn dat de lenssterkte moet worden aangepast.

In principe kunnen alle sterkteafwijkingen met een vormstabiele lens gecorrigeerd worden.
 

Zachte contactlenzen

Zachte lensDe zachte lenzen hebben de afgelopen jaren net als de vormstabiele lenzen veel ontwikkelingen doorgemaakt op het gebied van lensmateriaal en design. Waar met de oudere type lenzen nog veel problemen waren met de zuurstofdoorlaatbaarheid naar het oog, is dat met de huidige generatie lenzen vrijwel geen probleem meer. Zeker met de komst van de siliconen hydrogel lenzen is de zuurstofvoorziening van het oog achter de lens enorm verbeterd.
 
De vervangingsfrequentie van zachte lenzen was in het verleden 1-2 jaar. Dit bleek zowel voor de zuurstofdoorlaatbaarheid als voor de hygiëne van de lens onvoldoende te zijn. Daarom tref je tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar maandelijks, wekelijks en zelfs dagelijks te vervangen zachte lenzen.

Het wennen aan de zachte lenzen gaat erg snel zodat ze al gauw comfortabel op het oog zitten.
Zachte lenzen zijn groter dan de normale vormstabiele lenzen zodat er vrijwel geen vuiltjes onder de lens terecht kunnen komen. Verder zijn zachte lenzen uitermate geschikt voor sporten.

Een zachte lens kan een groot bereik aan brilsterkte corrigeren, maar bij gecompliceerdere sterktes (bijv. hoge cilindersterktes) zal een vormstabiele lens aangemeten moeten worden.

Siliconehydrogel lenzen

Siliconehydrogel lenzen, Ook al valt deze lens onder de zachte lenzen, toch verdient het een aparte uitleg.

Siliconehydrogellenzen zijn de nieuwste generatie zachte lenzen. Deze lenzen laten heel veel zuurstof door naar het oog. Gemiddeld zo'n zes keer meer dan gewone zachte lenzen. Deze lenzen zijn geschikt voor mensen die de lenzen erg lang op de dag in hebben of gauw last van rode ogen met de normale zachte lenzen hebben.

Siliconehydrogellenzen kunnen zelfs dag en nacht ingehouden worden, maar dit moet dan eerst goed worden onderzocht door de optometrist of contactlensspecialist. Als de ogen er geschikt voor zijn kan men ze zelfs 30 dagen en nachten aan een stuk door dragen.

Multifocale contactlenzen

Multifocale contactlenzen

Deze lenzen zijn speciaal voor de mensen die een leessterkte nodig hebben.

Een design van een zachte lens met leesgedeelte

Dit type lens is zowel in de vormstabiele als in de zachte variant beschikbaar. In de contactlens zit een leesgedeelte verwerkt zodat de lensdrager van veraf tot dichtbij goed kan kijken. De optometrist of contactlensspecialist kan bepalen welke type multifocale lens voor de cliënt beschikbaar en geschikt is. 

Nachtlenzen

Nachtlenzen zijn vormstabiele lenzen die je alleen maar ’s nachts draagt. Overdag heb je dan zonder bril of lenzen een scherp zicht. Terwijl men slaapt, corrigeren de lenzen de sterkte van de ogen.

Het materiaal van de nachtlens laat extreem veel zuurstof door en heeft weinig invloed op het oog. Men hoeft niet lang te wennen aan dit type lenzen. Mensen die discomfort hebben van hun huidige lenzen stappen regelmatig over op nachtlenzen. Mede vanwege het grote voordeel dat er geen lenzen overdag gedragen hoeven te worden.

De speciale vorm van de lens zorgt ervoor dat de traanfilm de voorkant van het hoornvlies dusdanig vervormt dat de sterkteafwijking van het oog tijdens de nacht wordt gecorrigeerd. ’s Morgens doet men de lenzen gewoon uit. Meestal kan de nachtlensdrager na twee tot drie nachten de hele dag al goed zien zonder bril of lenzen. Na een week is het resultaat optimaal. De optometrist of contactlensspecialist kan voor u kijken of u nachtlenzen kan dragen.

Scleralenzen

Scleralenzen zijn grote vormstabiele contactlenzen (diameter 22 mm. ) Deze lenzen maken niet alleen contact met het hoornvlies maar voornamelijk met het oogwit. Dit type lens wordt o.a. gebruikt om de hoornvliesaandoening keratoconus te corrigeren.