Rood oog

Rood oog

Iedereen heeft weleens een rood oog gehad. Een rood oog kan verschillende oorzaken hebben. Als het oog of de oogleden rood zijn zonder dat er sprake is van irritatie, is de oorzaak meestal onschuldig. Dan zal de roodheid binnen drie dagen tot een week verminderen. Vaak gaat het om een ooglidontsteking of een gesprongen adertje. Anders is het als de klachten plotseling verergeren. Zeker als je daarbij lichtschuw wordt, soms in combinatie met wazig zicht en pijn aan het oog. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om een infectie van het hoornvlies of een irisontsteking. Het is aan te raden om er dan direct een optometrist naar te laten kijken. Kun je niet snel bij de optometrist terecht, neem dan contact op met je huisarts.
 
Heb je een rood oog en draag je contactlenzen, doe deze dan gelijk uit. Gebruik ook even geen make-up bij een rood oog.
 

Risicofactoren op het krijgen van rode ogen

Een rood oog kan ontstaan door een virale of bacteriële infectie, allergie of een ongeval (fysiek of chemisch). Het kan ook optreden bij auto-immuunaandoeningen. Bij het gebruik van bloedverdunners is er een grotere kans op een gesprongen bloedvat.
 

Wat kan de optometrist doen?

Bij klachten van een rood oog kan de optometrist door het onderzoeken van je ogen een goed beeld krijgen van de oorzaak. Als een optometrist een rood oog onderzoekt is het volgende belangrijk:
  • Is er wel of geen afscheiding?
  • Traant het oog opeens veel?
  • Is het zicht ineens waziger?
  • Zijn er veel klachten van jeuk of pijn, lichtgevoeligheid, een zanderig gevoel of juist minimale klachten?
  • Is er iets in het oog gekomen (contactlens gedragen, vuiltje in het oog gekomen buitenshuis of tijdens werk)?
De optometrist bekijkt het oog vervolgens met een spleetlamp. Om het oog goed te kunnen beoordelen, maakt de optometrist daarbij vaak gebruik van een diagnostische kleurstof of een oogdruppel. Als de optometrist het rode oog niet zelf kan behandelen, krijg je een verwijzing naar de huisarts of de oogarts.
 

Behandeling

De optometrist kan je helpen bij droge ogen en om beginnende ontstekingen in de kiem te smoren. Ook kan de optometrist je adviseren over oogverzorging, hygiëne, contactlensmaterialen en contactlensvloeistof. Als er medicatie nodig is, zal de optometrist je naar de huisarts of oogarts verwijzen. Medicatie is bijvoorbeeld nodig om een infectie te behandelen. Ook als er iets in je oog is gekomen dat verwijderd moet worden, bijvoorbeeld een splinter, dan zal de optometrist je naar de oogarts verwijzen.
 

Meer informatie