Zachte contactlenzen
De zachte lens is de meest gedragen lens van dit moment. De zachte lenzen hebben de afgelopen jaren veel ontwikkelingen doorgemaakt op het gebied van lensmateriaal en design. Doordat de zachte lens het oog meer afsluit is de zuurstofdoorlaatbaarheid erg belangrijk. Waar met het oudere type lenzen nog veel problemen waren met de zuurstofdoorlaatbaarheid naar het oog, is dat met de huidige generatie lenzen vrijwel geen probleem meer.
Zuurstofdoorlatendheid
De materialen van zachte lenzen kunnen in drie groepen ingedeeld worden:
- Hydrogel. Het ‘klassieke’ materiaal. De doorlaatbaarheid van zuurstof door dit materiaal is laag. De draagtijd is daardoor korter.
- Bio-compatible materiaal. Neemt geen extra vocht op en verliest het ook niet. Hierdoor is het uitermate geschikt voor mensen met droge ogen en kunnen zij deze contactlenzen langer comfortabel dragen.
- Silicone-hydrogel. Het beste zuurstofdoorlatende zachte lenzenmateriaal. Toch is het niet automatisch het meest geschikte materiaal voor iedereen. Dit is afhankelijk van andere factoren, zoals bijvoorbeeld de traansamenstelling.
De optometrist zal een advies kunnen geven over welk materiaal het meest geschikt is.
Gewenning:
Het wennen aan de zachte lenzen gaat erg snel zodat ze al gauw comfortabel op het oog zitten. Over het algemeen hebben zachte contactlenzen een iets grotere diameter dan harde lenzen waardoor ze iets minder bewegen op het oog. Er komen ook minder snel stofjes achter de lens.
Redenen om voor zachte lenzen te kiezen:
- Comfortabel in het dragen.
- Door de grotere diameter van de lens komt er minder snel stof onder.
- Er zijn verschillende draagsystemen (vervangsystemen) bij zachte lenzen, je kunt kiezen wat het best aansluit: daglenzen, 2-week lenzen, maandlenzen en 3-maand lenzen.
- Maatwerk in zachte lenzen wordt steeds meer mogelijk.
Nadelen van zachte contactlenzen: