Reinigen, desinfecteren, inzetten

Reinigen, desinfecteren, inzetten

Contactlensverzorging is heel belangrijk voor de gezondheid van de ogen. Luister daarom altijd goed naar de uitleg van de optometrist. Neem elke dag de tijd om de contactlenzen te reinigen, desinfecteren en af te spoelen voor het inzetten. Was altijd vooraf je handen.
 

Reinigen

Reinigen na het dragen je contactlenzen.
  • Vormstabiele contactlenzen: met een geschikte reiniger (zeep) door middel van mechanische reiniging (Leg de contactlens op de handpalm en wrijf hierover met de pink van de andere hand).
  • Zachte lenzen: mechanisch reinigen met de alles in één vloeistof.
Na het reinigen beide type lenzen met de bewaarvloeistof afspoelen.
 

Desinfecteren

Na het reinigen van de lenzen dienen de lenzen gedesinfecteerd te worden. Zet je lenzen daarvoor in de bewaarvloeistof. Het desinfecteren duurt ongeveer 6 uur en zal gedurende de nacht plaatsvinden. Dit geldt voor zowel de vormstabiele dan wel de zachte contactlenzen. Vraag de optometrist om een goede desinfecterende vloeistof.  Niet alle multipurpose vloeistoffen die overal verkrijgbaar zijn, bestrijden voldoende bacteriën.
 

Inzetten

In de ochtend dienen de lenzen afgespoeld te worden met in de regel dezelfde vloeistof als de bewaarvloeistof. Deze vloeistof desinfecteert en bevochtigt de lens. De vloeistof bindt zich aan het contactlensmateriaal, wat het dragen door de dag heen comfortabel maakt.