Auteur: Vera Schakel | Geplaatst op: 08 november 2017

Studente Vera Schakel: Nog voor het begin, de pre-freelance situatie (1)


Volg mijn zoektocht naar informatie over hoe je freelance optometrist kunt worden. Een eerlijk en persoonlijk blog over freelance optometrie om ideeën en meningen van (bijna-)freelancers te vinden en te delen.


Als deeltijdstudente optometrie aan de Hogeschool Utrecht krijg ik wel wat mee van het werk van de optometrist. Dit gaat echter vaak alleen over de optometrist die ergens vast in dienst is. Vanuit mijn interesse in flexibele werkdagen ben ik op internet gaan zoeken naar mogelijkheden. Dat bleek nogal een zoektocht. Freelancen in de zorg? Kan dat ook als optometrist? En hoe werkt dat dan? Na wat rondvragen leek het me een goed idee om het de freelance optometristen zelf te vragen. En wat blijkt, er zijn zeker optometristen als freelancer werkzaam en die willen hier nog over vertellen ook!

De komende tijd ga ik telkens een stukje van de freelance-puzzel uitpluizen. Ik probeer jullie te laten zien tegen welke dingen ik aanloop en vertel hoe anderen daarmee om zijn gegaan. Het leukste zou zijn als dit blog jullie ideeën oplevert en reacties bij jullie uitlokt. Die kun je onder mijn blogs delen! Zo leer ik er nog meer van en wie weet helpen we elkaar om betere freelancers te worden. Ik heb inmiddels de eerste interviews gehouden en zal deze de komende tijd verwerken in mijn blogs.

Vrijwel de eerste vraag die bij mij opkwam is: waarom zou je als freelance optometrist beginnen? Mijn, wellicht te romantische, antwoord op die vraag is dat je als freelancer een stuk meer vrijheid hebt. Je kunt immers zelf beslissen waar, hoelang en op welke dagen je ergens gaat werken. Daarnaast klinkt het financiële plaatje ook aantrekkelijk, je hoort toch immers dat je als freelancer vaak meer kunt vragen dan wanneer je in dienst ergens bent. Of dit werkelijk zo is na aftrek van alle kosten (inclusief verzekeringen, pensioen, etc.) is nog maar de vraag. Dit zijn onderwerpen die ik tijdens de interviews bespreek.

Het blijkt dat sommigen wel met het idee van vrijheid van werkplek beginnen. Ook meer afwisseling van werkplek en werkveld zijn redenen om als zelfstandige aan de slag te gaan. Toch zijn de meeste freelancers die ik heb gesproken eigenlijk per ongeluk erin gerold. Vaak nog naast een vast dienstverband. Iets wat vaak genoemd wordt als voordeel. Je hebt immers nog een vast inkomen en zekerheid mocht het freelancen niet van de grond komen.
Maar hoe kun je het beste beginnen? Het belangrijkste is dat je in ieder geval een eerste klant hebt. En met klant bedoelen we hier natuurlijk een zaak, ziekenhuis of kliniek die interesse heeft in het (tijdelijk) inhuren van een optometrist. Ik kwam erachter dat je op verschillende manieren deze klanten vindt. Je kunt gewoon blanco beginnen en de instanties aanschrijven waar je graag zou willen werken. Dit wel volhouden en niet bij de eerste afwijzing of gebrek aan reactie opgeven. Een andere optie is een tijdelijke functie opvullen als freelancer. Wanneer zo’n functie beschikbaar komt, denk er dan aan om je als freelancer aan te bieden. De mogelijkheden om als freelancer te beginnen zijn er altijd wel, denk er bijvoorbeeld ook aan om je huidige tijdelijk contract niet te verlengen naar een vast dienstverband, maar als freelancer aan de slag te gaan. Vooral bij een parttimefunctie kan dit voor zowel jezelf als je werkgever een voordelige (tijdelijke) situatie zijn. Vrijwel alle freelancers die ik heb gesproken vonden na die eerste paar klanten via mond-op-mond reclame de nieuwe opdrachten.

Maar wat je huidige situatie ook is, bedenk voor jezelf wat echt de reden is waarom je als zelfstandige zou willen beginnen. Heb je dat helder dan kun je ook gerichter op zoek naar werkplekken die daarbij aansluiten. Daarnaast vinden werkgevers jou ook sneller, omdat duidelijk is waar je voor staat. Ik heb het voor mezelf ondertussen helder: ik wil zelf kunnen bepalen wanneer ik werk en afwisselend in verschillende omgevingen werken. Of het financiële plaatje ook echt zo rooskleurig is als ik van sommige mensen heb gehoord, ga ik in de volgende blogs uitzoeken.

Wat denken jullie: vanuit wat voor (werk-)situatie kun je het beste beginnen als freelance optometrist? Wat zijn voor jullie redenen zijn om als freelancer te beginnen? En hoe kom je aan die eerste klant?

1 reactie
Ha Vera, Goed initiatief en mooie eerste blog. Ben benieuwd naar je verdere bevindingen.
Waar ik zelf heel benieuwd naar ben: Hoe borg je als freelancer je kwaliteit? En wat kan de OVN specifiek voor freelancers betekenen?
Geplaatst door danielle

Laat een reactie achter:

Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie