Studente Vera Schakel: Blog over freelancen, het ondernemingsplan (2)
Tijd om wat dieper in de materie te duiken. Ik wil het hebben over het maken van een ondernemingsplan. Een ondernemingsplan hoeft niet ontzettend uitgebreid te zijn bij het starten als freelance optometrist. Het gaat erom dat na het maken van een ondernemingsplan duidelijk is of jouw idee haalbaar is. Niet iedereen die als freelancer begint maakt een ondernemingsplan, de helft van de optometristen die ik gesproken heb is zelfs zonder plan aan de slag gegaan. Ik denk alleen wel dat je kritisch moet kijken naar de sterke en minder sterke punten van je bedrijf en hoe je daarmee om wilt gaan. In het ondernemingsplan neem je jezelf als ondernemer onder de loep. Daarnaast komen ook een marketingplan en financieel plan aan bod. Laten we beginnen bij het het deel over de ondernemer zelf.
De ondernemer
Wees hierbij kritisch naar jezelf toe en vraag ook aan anderen wat zij sterke en minder sterke punten vinden van jou. Je kunt daarnaast allerlei tools gebruiken zoals de KvK Krachtmeting of de 123test.nl Ondernemerstest . Ik heb ze beide ingevuld maar vond ze te algemeen om er echt wat aan te hebben. Na wat zoeken kwam ik dit artikel tegen van Eenmanszaakoprichten.nl. Deze kan je zo uitgebreid maken als je wilt. Ik heb zelf bij ieder onderwerp een klein stukje tekst geschreven met de motivatie voor mijn keuze. Zo had ik uiteindelijk een score van 36 met een stuk over mijn motivatie en mijn sterke en zwakke punten. Het doel van het onderdeel over de ondernemer is dat je gaat ondernemen met behulp van je sterke kanten. Daarnaast kun je manieren gaan zoeken om je zwakke punten te ondersteunen.Het marketingplan
Dit lijkt voor freelancers een lastig onderwerp. Er is vaak weinig budget en dan lijkt het ineens moeilijk. Terwijl veel freelancers eigenlijk onbewust bezig zijn met marketing. Een goed netwerk, goede kennis en kunde en voorbereid naar mogelijke klanten horen namelijk ook bij marketing. Daarnaast kan het geen kwaad om na te denken over de omgeving waar je je op gaat richten. Denk hierbij aan geografische omgeving: zijn er wel genoeg optiekzaken, klinieken of ziekenhuizen in die omgeving? Maar denk ook aan je concurrentie: weet je of er andere freelancers in dezelfde omgeving werken? Is er dan genoeg werk voor jullie beiden? Of misschien is er juist wel een goede mogelijkheid om samen te werken. Bijvoorbeeld wanneer jij op vakantie gaat, kan de ander het tijdelijk van jou overnemen en vice versa.Vervolgens kun je bedenken hoe je die mogelijke werkplekken gaat bereiken. Sommigen gebruiken hiervoor hun netwerk, anderen nemen blanco contact op met de betreffende instelling. Het ligt natuurlijk ook aan waar jij je goed bij voelt en hoe jij het beste uit de verf komt. En dat zijn weer onderwerpen die je bij het stuk over de ondernemer bedacht hebt.
Marketing betekent eigenlijk niet meer dan het vermarkten van je product. In dit geval ben je dat dus zelf met je kennis en kunde van optometrie!
Het financieel plan
In het financieel plan licht je toe waar per jaar je omzet, kosten en uiteindelijk je winst uit bestaan. Dit wordt ook wel de exploitatiebegroting genoemd. Je kan hier voor je bent begonnen alleen nog maar een schatting van maken. Maar het helpt om in te schatten of je plan financieel haalbaar is. Jouw inkomen moeten namelijk uit de winst komen.
In een simpele versie voor een optometrist zitten de volgende onderwerpen in je exploitatiebegroting (excl. BTW):
- Inkomsten (omzet uren)
- Kosten (verzekeringen, pensioen, communicatie, bankkosten, reiskosten)
- Belastingen
Door de kosten van je inkomsten af te trekken krijg je je brutowinst. Door van die brutowinst nog je belastingen (bijvoorbeeld inkomstenbelasting) af te trekken houdt je het netto resultaat over. Het komt erop neer dat dit bedrag voor een freelance optometrist zijn/haar inkomen is.
Het is handig om voordat je dit berekent ook te berekenen wat je als inkomen per jaar nodig hebt. Als het netto resultaat evenveel of meer is dan je benodigde inkomen dan zit je goed. Het is natuurlijk niet zeker dat het precies zo gaat uitkomen als je nu inschat. Het geeft je in ieder geval een goed inzicht in je kosten en benodigde inkomsten. En ik ben ervan overtuigd dat je goed voorbereid en stuk verder komt!
Meer weten? Kijk ook eens op Startbedrijf.nl en Ondernemersplein.nl.
In mijn volgende blog ga ik het financiele stuk verder uitdiepen. Ik ga het onder andere hebben over tarieven bepalen, kosten als freelance optometrist en hoe de facturering werkt. Maar voordat ik daaraan begin: wat zijn nog andere onderwerpen die volgens jou niet mogen ontbreken in je ondernemingsplan?
Ik bedoel meer administratie kant en management
Heb je een accountant nodig
Hoe ga je de contract samen stellen bijvoorbeeld
Zijn er mensen die je kan helpen in het begin
Ik hoor graag u reactie tegemoet
Dank