Nieuwsbericht - extra update Corona

Nieuwsbericht - extra update Corona

Het is een onvoorstelbaar gebeuren waar we nu middenin zitten. Het is voor ons als optometrist en voor de hele samenleving een totaal nieuwe werkelijkheid die nauwelijks te bevatten is. Het zal een lange beproeving worden en de OVN probeert je met grote en kleine vragen te helpen.
 
Coronacrisis overleggen
De OVN neemt wekelijkst deel aan overleggen met VWS en ZN. Hierin worden de landelijke maatregelen en financiële steunmaatregelen besproken.
De OVN onderzoekt momenteel samen met VWS hoe en wanneer de optometrist zijn reguliere werkzaamheden weer op kan gaan pakken. Daarbij onderzoeken we ook of het mogelijk is om ‘De juiste oogzorg op de juiste plek’ versneld te implementeren. Wij verwachten dat na de crisis er veel vraag zal zijn naar oogheelkundige zorg, aangezien reguliere zorg nu zo goed als stilstaat.  De optometrist kan hier een belangrijke rol vervullen om de zorg te ontlasten.
 
Daarnaast wordt besproken hoe de paramedische zorg via zorgverzekeraars of via overheidsmaatregelen  financiële steun kan ontvangen. Voor de optometrie zit hier nogal wat verschil in; optometristen die werken bij optiekondernemingen zullen via het bedrijf vallen onder de overheidsmaatregelen. Een kleiner deel van de optometristen werkt bijvoorbeeld via S3 gelden, in andere samenwerkingen of als medewerker binnen een ZBC of ziekenhuis. Zij vallen onder steunmaatregelen van zorgverzekeraars. Mocht je van mening zijn tussen wal en schip te vallen, dan horen wij dit uiteraard graag.
 
Contactlenzen en COVID-19
De veiligheid van het dragen van contactlenzen ten tijde van COVID-19 is de afgelopen periode meerdere malen ter discussie gesteld en wij hebben eerder in onze nieuwsbrieven hier aandacht aan besteed. Deze week worden er verschillende webinars door Cooper Vision en Johnson & Johnson georganiseerd, waar wij je graag op willen attenderen zodat je volgens de laatste stand van zaken geïnformeerd bent:
 
Op dinsdag 7 april organiseert Cooper Vision om 20.00 uur een webinar over ‘COVID-19 and contact lenses - what eye care professionals should know’ door Professor James Wolffsohn.
Op donderdag 9 april organiseert om 16:00 uur en om 18:00 uur Johnson & Johnson Vision een webinar met Professor Phil Morgan ‘COVID-19 and Contact Lens Wear & Care’ die ook gaat over de impact van het COVID-19 virus op het dragen van contactlenzen. De kennis vanuit wetenschappelijk oogpunt wordt hierin meegenomen zodat je onderbouwd je cliënt kunt adviseren.
 
Mocht je naar aanleiding van deze extra nieuwsbrief vragen hebben, neem dan contact op. Wij staan voor je klaar.