Nieuwsbericht - extra update Corona

Nieuwsbericht - extra update Corona

Gisteravond hebben we van premier Rutte te horen gekregen dat de landelijke maatregelen tot en met 28 april a.s. verlengd zijn. Wij zien veel begrip onder de optometristen voor deze noodzakelijke maatregelen maar er zijn ook zorgen over de consequenties en de impact die deze op de zorgverleners en ondernemingen hebben. Deze zorgen delen wij met jou. De één zit thuis omdat de afdeling of het bedrijf is gesloten, terwijl de ander overuren draait in extra diensten binnen het ziekenhuis. Het is een onzekere tijd die veel van ons geduld en uithoudingsvermogen vraagt.

Het beleid vanuit VWS betreffende het enkel uitvoeren van strikt noodzakelijke zorg is met de verlenging van de periode ongewijzigd gebleven. De OVN hoopt in de aankomende periode met alle partijen te kunnen gaan toewerken naar hoe de zorgverlening weer veilig en met gepaste maatregelen op te kunnen gaan starten.

Onze focus ligt op dit moment op de financiële steunmaatregelen vanuit de overheid voor de zorgsector. Deze zijn zo ingericht dat de overheid er vanuit gaat dat deze sector in eerste instantie steun vanuit de zorgverzekeraars moet krijgen. Hierdoor zijn landelijke maatregelen zoals de TOGS, de NOW en MKB kredietverruiming voor zorgverleners nog niet aan te vragen.

Vorige week vrijdag is de aanvraag voor de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) geopend. Daarin hebben optometristen en optiekondernemers ervaren dat zij daar niet in opgenomen waren. OVN heeft bij VWS kenbaar gemaakt dat dit niet correct is en een eerste correctie voor in ieder geval de optiekondernemers (onder SBI 47782) is inmiddels doorgevoerd, aangezien zij niet binnen de zorgsector vallen.

Voor de zelfstandigen met een inschrijving van de KVK onder de paramedische zorg is dit nog niet het geval en begin volgende week komt er duidelijkheid over hoe zij aanspraak kunnen maken op de steunmaatregelen.

Uiteraard gaan wij jullie direct berichten als hier meer duidelijkheid over volgt!