Financiering en aftrekbaarheid belasting

Financiering en aftrekbaarheid belasting

Als een werkgever of zzp’er de kosten van de visitatie voor zijn rekening neemt, dan zijn er interessante fiscale mogelijkheden. Zo kan een werkgever – die onderworpen is aan de winstbelasting – deze kosten aftrekken als personeelskosten-scholingsuitgaven voor de berekening van het belastbaar resultaat. Ook kan de werkgever aan de werknemer een onbelaste vergoeding verstrekken. Een adviseur heeft voor de OVN de fiscale mogelijkheden uiteengezet voor de diverse situaties.

Het kan aan te bevelen zijn de adviezen te bespreken met een (externe) expert van jouw organisatie.
 

Betaling van de visitatiekosten door de werkgever die onderworpen is aan de winstbelasting

Als de werkgever deze kosten betaalt voor de in dienst zijnde optometrist(en), dan zijn deze kosten aftrekbaar als personeelskosten-scholingsuitgaven voor de berekening van het belastbaar resultaat. Hierbij maakt het niet uit of de werkgever zijn onderneming uitoefent in de vorm van een BV, eenmanszaak of personenvennootschap.
 

Betaling van de visitatiekosten door de werkgever die aangemerkt wordt als een zorginstelling zoals bedoeld in artikel 5 lid 1 letter c ten eerste Wet op de vennootschapsbelasting 1969

Deze werkgever is vrijgesteld voor de heffing van de vennootschapsbelasting zodat de kosten (het blijven personeelskosten (of scholing)) aftrekbaar blijven, maar de werkgever betaalt over het resultaat geen vennootschapsbelasting. Om voor de werkgever de belastingdruk op de loonkosten te beperken, zou een cafetariaregeling ingevoerd kunnen worden. Cafetariaregelingen voorzien in het algemeen in een ruil van belaste loonbestanddelen met andere loonbestanddelen die geheel of gedeeltelijk niet tot het bij de werknemer belaste loon behoren in de zin van de Wet op de loonbelasting en het Sociaal Verzekeringsloon. De belaste loonbestanddelen betreffen bijvoorbeeld (een gedeelte van) het brutoloon per maand, een eindejaarsuitkering of vakantiedagen. De werknemer kan dergelijke loonbestanddelen inzetten ter verkrijging van bijvoorbeeld andere loonbestanddelen, zoals een vergoeding of verstrekking ter zake van een fiets, vakbondscontributie of kinderopvang.

Onder het regime van de werkkostenregeling kunnen cafetariaregelingen voorzien in een ruil waarbij de werkgever de heffing bij de werknemer voorkomt. De werkgever kan dit doen door een vergoeding of verstrekking aan te wijzen als eindheffingsbestanddeel, met inachtneming van het zogenoemde gebruikelijkheidscriterium. Het kan daarbij gaan om loon dat onder voorwaarden geheel of gedeeltelijk gericht is vrijgesteld, zoals een vergoeding of verstrekking ter zake van de inrichting van een werkruimte, woon-werkverkeer of andere zakelijke reizen of scholing. Voor zover er geen gerichte vrijstelling van toepassing is en geen vrije ruimte resteert, komt de heffing voor rekening van de werkgever. Let op: door de wijziging van de bruto grondslag in een netto grondslag heeft dit onder meer gevolgen voor:
  • De pensioengrondslag en de verschuldigde pensioenpremie;
  • De grondslag voor de berekening van het vakantiegeld;
  • Het loon tijdens ziekte of zwangerschap;
  • Het sociale verzekeringsloon (van belang voor de berekeningen van eventuele uitkeringen);
  • De grondslag voor inkomensafhankelijke voorzieningen.
     

Betaling door de optometrist zelf die in loondienst werkt

Deze kosten zijn niet aftrekbaar van het belastbaar loon noch als persoonsgebonden aftrek. De werkgever kan wel een onbelaste vergoeding (onder werkkostenregeling aan te merken als gerichte vrijstelling) verstrekken voor het onderhoud en verbetering van kennis en vaardigheden ter vervulling van de dienstbetrekking*. Uiteraard is deze vergoeding voor de werkgever aftrekbaar. De werknemer dient dan de vergoeding aan te wenden om de kosten van visitatie te betalen.
*Artikel 31a lid 2 letter c Wet op de loonbelasting 1964
 

Betaling door de optometrist die als freelancer/zzp’er werkt

Deze kosten zijn dan aftrekbaar van het resultaat dat de freelancer/zzp’er moet aangeven. Hierbij is van belang dat de kosten samenhangen met het huidige beroep van de freelancer/zzp’er.