Meer nieuws


Archief

Auteur: jeanette | Geplaatst op: 05 september 2019

OVN-scholing Hygi
Op maandag 4 november organiseert de Commissie Contactlenzen van de OVN een scholing over één van de belangrijkste aandachtspunten om complicaties bij het dragen van contactlenzen te voorkomen: hygiëne.

 
“Waarom moet ik mijn lenzen anders behandelen? Ik doe het al jaren zo en ik heb nooit last.” Hoe vaak heeft u deze al in uw praktijk gehoord? Iedereen met een beetje levenservaring weet dat veranderen ingewikkeld is. Gewoontegedrag speelt hierbij een belangrijke rol. Eenmalig ander gedrag vertonen is niet genoeg. Om blijvend te veranderen moeten we streven naar nieuwe gewoontes die we kunnen volhouden. Maar juist dát is nu zo moeilijk voor elkaar te krijgen. Gedragsonderzoek laat zien dat zelfs het ontwikkelen van hele eenvoudige gewoontes gemiddeld al meer dan twee maanden kost.
 
Vaak willen contactlensdragers pas hun gedrag aanpassen als er complicaties zijn geweest. Denk maar eens aan iemand die zijn lenzen pas handmatig is gaan reinigen ná die vervelende ontsteking. Voor een drager zonder klachten zullen we als professionals met een sterk en eenduidig verhaal moeten komen om ervoor te zorgen dat ze hun lenzen op de juiste manier gaan verzorgen. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat deze gedragsverandering bij onze cliënten gaat plaatsvinden?
 
Daarnaast dienen we ook kritisch te kijken naar ons eigen handelen. Wij zijn ook gewoontedieren die sommige dingen al jaren op dezelfde manier doen. Want het gaat toch goed? Toch lijkt er een trend te zijn in onder andere de toename van Acanthamoebe infecties bij het dragen van lenzen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we deze trend doorbreken en de kans op infecties zo klein mogelijk kunnen maken?
 
Tijdens deze scholingsavond zal antwoord gegeven worden op al deze vraagstukken. 

Kijk hier voor meer informatie en om in te schrijven.