Oogpatiënten stellen kwaliteitscriteria op voor goede oogzorg

Meer nieuws


Archief

Geplaatst op: 12 april 2016

Oogpatiënten stellen kwaliteitscriteria op voor goede oogzorg


Patiënten willen hun zorgverleners laten weten wat zij belangrijk vinden in de oogzorg. Vijf oogpatiëntenorganisaties hebben daarom samen kwaliteitscriteria geformuleerd voor goede oogzorg in ziekenhuis of oogkliniek. Ze willen op die manier bijdragen aan een effectieve en betrokken samenwerking tussen oogarts, huisarts of andere professional in de oogzorg en patiënt.

Het eerste exemplaar van de folder met kwaliteitscriteria is op donderdag 7 april officieel overhandigd aan Peter Lansink, voorzitter van het NOG.


De Kwaliteitscriteria goede oogzorg zijn speciaal gericht op zorgverleners zoals oogartsen, optometristen en orthoptisten. In de folder vinden zij een overzicht van aandachtspunten die patiënten belangrijk vinden in hun oogzorg zoals eigen regie van de patiënt, shared decision making en toegankelijke zorg. Criteria zijn bijvoorbeeld dat de zorgverlener eventuele alarmsymptomen met de patiënt bespreekt, dat zorgverlener en patiënt beiden een eigen verantwoordelijkheid hebben in de behandeling en ook dat de zorgverlener patiënten wijst op het bestaan van patiëntenverenigingen.

Tijdens het NOG-congres in Maastricht hebben de eerste oogartsen de folder al mogen ontvangen. Onder hen ook Stevie Tan, professor netvlieschirurgie en hoofd oogheelkunde VUmc Amsterdam. Zijn reactie is zeer positief: “Wat een mooi werk, het spreekt me zeer aan. We gaan hier actief mee aan de slag.”

Samenwerken aan het verbeteren van kwaliteit
De criteria zijn vastgesteld op grond van uitgebreide gesprekken met patiënten. Zorgverleners kunnen de kwaliteitscriteria gebruiken bij patiëntgerichte kwaliteitsverbeteringen, patiëntenvoorlichting en keuzehulpen, het inkopen van zorg en de ontwikkeling van richtlijnen. Daarnaast willen de oogpatiëntenorganisaties de kwaliteitscriteria inzetten om in gesprek te gaan met zorgprofessionals en met hen samen te werken aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorgverlening.

Bestel de gratis folder
Professionals in de oogzorg kunnen de folder met kwaliteitscriteria gratis bestellen via de Ooglijn: ooglijn@oogvereniging.nl of 030-2945444. Een digitale versie is te vinden op www.oogvereniging.nl/kwaliteitscriteria.