Stageplaatsen hard nodig in coronatijd d.d. 13 juli 2020

Stageplaatsen hard nodig in coronatijd d.d. 13 juli 2020

Bericht van de stagecoördinator Oogzorg – Hogeschool Utrecht

Veel ziekenhuizen, klinieken en zelfstandige optometriepraktijken hebben de deuren moeten sluiten als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Daarmee zijn plotseling ook erg veel stageplekken komen te vervallen. Nu komen er kabbelend weer stageplaatsen beschikbaar. Hoe dat gaat, lees je onderstaande verhalen. Hopelijk brengt het je op ideeën. Wie weet…,  wij hopen het!
 
Bij vragen, tips of bij interesse als stagebegeleider, kun je direct contact opnemen met Stagecoordinator.oogzorg@hu.nl. Meer informatie over het begeleiden van stagiairs is ook te vinden op de website van de Hogeschool (link: https://www.hu.nl/samenwerken/stage-en-afstuderen).
 

Praktijkvoorbeelden

“Nadat we door alle corona veranderingen onze nieuwe stagiaire op pauze hebben moeten zetten konden we begin april haar gelukkig toch groen licht geven om te mogen starten. Dit gaat goed, in het begin waren de spreekuren nog niet helemaal vol waardoor we juist meer tijd hadden om haar te begeleiden. En nu, nu we een inhaalslag moeten maken, is het erg fijn dat we iemand extra hebben om hiermee te helpen. We werken de hele dag met mondkapjes, omdat de anderhalve meter bij metingen natuurlijk niet gehandhaafd kan worden. Maar onderling kunnen we deze afstand redelijk houden. Bij metingen zitten we als begeleider wat meer op afstand en wisselen van plek als er wat extra nagemeten moet worden. Dit werkt goed, en ook patiënten hebben hier geen problemen mee.
Anka Buschers
Optometrist en orthoptist Deventer ziekenhuis”
 
“Bij VD Wiel Optiek & Optometrie werken we graag met stagiairs. Wij vinden het belangrijk om ze op te leiden in het vak en goed kennis te laten maken met de praktijk. En bij de praktijk horen helaas ook moeilijke periodes, zoals nu met COVID-19. Het tijdelijk sluiten van de winkel zorgde voor een korte pauze in de samenwerking, maar gelukkig kunnen we onze stagiairs nu weer welkom heten in de winkel en de meetruimtes en kunnen we ze de aandacht geven ze die nodig hebben. Nu mensen weer naar buiten komen, is het drukker dan ooit in de winkel, dus we geven onze stagiairs alle ruimte om mee te leren en te kijken, uiteraard op gepaste afstand. We hebben deze extra handjes nu hard nodig.
 Rik van der Wiel
Mede-eigenaar VD Wiel Optiek & Optometrie”
 
“Aan het begin van de stage liep de stagiaire optometrie met name met de TOA mee en leerde ze het systeem kennen: de EPD, de routing, de OCT en andere functieonderzoeken. Ze belde IVI`s vast vooruit om te checken of ze gezond en wel zijn om te komen. Wanneer er een spoed kwam keek ze die met de TOA en daarna met de oogarts mee op gepaste afstand.  Er komen zo een 10 oogheelkundige spoedpatienten per dagdeel en natuurlijk de injecties en macula OCT beoordelingen waar ze ook mee kan kijken op 2 dagdelen in de week.
Nu de optometristen ook weer wat meer eigen spreekuren oppakken loopt de stagiaire meer mee met de nacontroles na staaroperatie en ziet ze onder supervisie van de optometrist dan wel oogarts of PA zelfstandig diabetisch patiënten en nieuwe patiënten.
Ook kijkt en leest ze mee met de protocollen verversen van de oogheelkunde en orthoptie en leggen we haar het hele declaratiesysteem vast uit. Natuurlijk alles met in achtneming van alle handenwas en hygiene protocollen.
Lianne Bakker
Orthoptist/ optometrist Flevoziekenhuis”
 
“Door de COVID-19 maatregelen werden de gebouwen, en dus ook de klinieken van de HU gesloten. Iedereen was erg gelukkig toen de activiteiten in de kliniek weer opgestart werden. Met passie voor je vak of opleiding wil je niets liever dan het ook in de praktijk uitoefenen. Uiteraard worden alle richtlijnen van het RIVM en de beroepsvereniging in acht genomen. Veiligheid van zowel patiënt als onderzoeker hebben prioriteit. Deze nieuwe regels zijn in het begin wennen, maar de ervaring leert dat dit heel snel onderdeel van routine wordt. De patiënten waarderen het enorm en zijn dankbaar dat ze voor een afspraak langs kunnen komen. De onderzoeken verlopen heel goed en de studenten tonen ook in deze bijzondere situatie hun professionaliteit. Daar zijn we als opleiding heel trots op.
Arjan Keuken,
Optometrist/Hogeschool Docent HU”
 
“Als stage coördinatoren hebben wij nachten wakker gelegen: alle stages werden onderbroken. Wat nu? Nog steeds zijn er erg veel zorgen, veel stageplaatsen zijn nog niet gestart, of mogen nog geen stagiaires begeleiden. Er is een hoge werkdruk, het begeleiden van stagiaires kan dan te veel zijn. Gelukkig krijgen we steeds meer berichten binnen dat stageplaatsen weer ruimte en tijd hebben. Er worden oplossingen gezocht binnen de richtlijnen die gelden. Het is geweldig om te ervaren hoe er met ons en de student (dus de toekomstige optometrist!) wordt meegedacht. We zien creatieve oplossingen en kijken naar mogelijkheden. Veel dank daarvoor! Wat een fijn werkveld om stagecoördinator van te zijn! Hopelijk zullen er weer meer en meer  stageplaatsen stagiaires kunnen begeleiden, we hebben u nu meer dan ooit nodig.
Jannemiek Sonneveld & Jesca van Petegem-Hellemans,
Stage-coördinatoren oogzorg opleidingen