Extra corona update d.d. 15 december 2020

Beste [[voorletter]] [[tussenvoegsel]] [[achternaam]],

Op 14 december maakte minister-president Rutte tijdens zijn toespraak over de lockdown-maatregelen bekend dat optometristen kunnen doorgaan met patiëntenzorg. Ook de optiekondernemingen kunnen openblijven tijdens de afgekondigde lockdown-periode.
 
Er ontstaat met regelmaat onrust over of de optometrist een contactberoep is, mede omdat de media hier verwarring over zaait. Optometrie is een (para)medisch beroep en valt niet onder contactberoepen, die als gevolg van de lockdown nu hun deuren moeten sluiten. Voor VWS vallen optometristen onder de (para)medische contactberoepen en voor het RIVM onder de zorgverleners binnen en buiten het ziekenhuis (afhankelijk van de werksetting).
Vooralsnog is er door VWS geen uitspraak gedaan over afschalen van (noodzakelijke) paramedische zorg.
 
Uiteraard blijft de triage en het stappenplan uit de leidraad paramedische zorg van toepassing. Hierin wordt nog steeds de afweging gemaakt of het mogelijk is om een afspraak ‘op afstand’ te verrichten en anders wordt onderzoek en behandeling face-to-face met beschermende middelen uitgevoerd. Meer relevante informatie voor de optometrist en de handreikingen zijn te vinden op de COVID-19 pagina van de OVN-ledensite.

Er is vanuit de OVN overleg met VWS en indien er nog zaken wijzigen na publicaties of verdere aanscherpingen zullen wij je hierover informeren.