Auteur: danielle | Geplaatst op: 11 juli 2017

Revalidatie voor blinden en slechtzienden zonder verwijsbrief


Vanaf 2018 hebben mensen met een visuele beperking die een eenvoudige revalidatievraag hebben geen verwijsbrief meer nodig van de huisarts of oogarts. Deze doelgroep krijgt hiermee een unieke positie in de polisvoorwaarden van zorgverzekeraars. 
 
Voor iedere loep, voor iedere training stoklopen moeten mensen opnieuw aantonen dat ze blind of slechtziend zijn. Laura Hoogstraten, themacoördinator Transitie Zorg bij de Oogvereniging: “Telkens weer een verwijsbrief moeten regelen terwijl de arts en jijzelf allebei weten dat je nooit beter gaat zien is zeer frustrerend.”
 

Mooie stap vooruit

Onder bepaalde voorwaarden kunnen mensen met een eenvoudige revalidatievraag die valt binnen zorgprogramma 11 vanaf 1 januari 2018 zonder verwijzing terecht. Laura Hoogstraten: “Dat is een mooie stap vooruit. Mensen die bijvoorbeeld met hun taststok een nieuwe route willen aanleren kunnen hierdoor veel sneller geholpen worden. Bovendien scheelt het een hoop geld doordat er niet eerst een afspraak met de huisarts of oogarts gemaakt hoeft te worden.”
 

Probleem bij hulpmiddelen blijft

Helaas zijn blinde en slechtziende mensen voorlopig nog niet af van het continu moeten aantonen dat ze een visuele beperking hebben. Bij het aanvragen van hulpmiddelen blijft het probleem bestaan.
 
De samenwerkende oogpatiëntenorganisaties willen ook hier verandering in brengen. De petitie Stop bureaucratie hulpmiddelenzorg is inmiddels bijna 2400 keer ondertekend. Petra Kortenhoeven, projectleider Mijn optimale oogzorg: “Nu komt het voor dat de procedure om een taststok aan te vragen meer geld kost dan de taststok zelf. En dat er weken overheen kunnen gaan voor je er een in huis hebt. Dat zou niet nodig moeten zijn.”