Adviseren en aanmeten bril

Adviseren en aanmeten bril

Als er na het meten van onder meer de gezichtsscherpte en de brilsterkte een goed beeld bestaat van jouw oog, dan kan de optometrist een passend brilvoorschrift geven. Ook kan de optometrist je adviseren over type brillenglazen en over controles om na te gaan of je bril nog voldoet.


Brilvoorschrift:

Op een brilvoorschrift staan vaak een aantal zaken vermeld, waaronder:
  • De correctie voor het rechteroog (OD) en het linkeroog (OS).
  • De dioptrie (D) is een meeteenheid om de sterkte van de glazen aan te geven. De cijfers met een + geven verziendheid (link) weer en de cijfers met een – bijziendheid (link).
  • Mensen met astigmatisme hebben een cilindrische afwijking (link astigmatisme). De sterkte van de cilinder wordt meestal met een min ervoor geschreven op het brilvoorschrift.
  • De richting van de cilinderafwijking wordt daarna aangegeven in °-graden.
  • Bij multifocale glazen wordt het leesgedeelte (add) aangegeven.
 

Type brillenglazen


Een bril kan bestaan uit verschillende soorten glazen:
  • Losse leesglazen zijn glazen waar maar één sterkte in wordt verwerkt. Bijvoorbeeld een leesbril. Deze glazen worden voornamelijk voorgeschreven aan mensen die geen bril op de afstand nodig hebben of als de aanvulling (additie) op verzien nog laag is. Ze worden ook voorgeschreven als het leesbereik nog ver genoeg komt voor bijvoorbeeld de computer.
  • Bifocale glazen worden steeds minder verkocht. Dit zijn glazen die zowel de verte als nabij corrigeren. Deze glazen hebben een soort leesluikje. Het grote voordeel van deze glazen is dat de bril de gehele dag gedragen kan worden en niet steeds op en af hoeft gezet te worden. Het grote nadeel is dat er maar twee afstanden in worden gecorrigeerd; veraf en nabij. De afstand tot een computer bijvoorbeeld niet. Daarnaast kun je last hebben van beeldsprong van dichtbij naar veraf (overgang van en naar het leesluikje).
  • Multifocale glazen. Dit zijn glazen waar alle afstanden in worden gecorrigeerd. Zowel verte, tussengebied (computer) en lees. Doordat er zo veel sterktes in het glas worden verwerkt, ontstaat er wat vertekening aan de zijkanten van de glazen. Zowel aan de oor- als aan de neuskant. Deze vertekening wordt erger bij het verhogen van de leesadditie. Doordat alle afstanden worden gecorrigeerd, kunnen er met name bij een hogere leesadditie problemen ontstaan achter het beeldscherm. Het hoofd moet naar achteren gebogen worden om goed te kunnen lezen, waardoor er nek- en schouderklachten kunnen ontstaan. Hierdoor is er een nieuw type glas op de markt gekomen. Dit zijn de beeldschermglazen.
  • Beeldschermglazen. Dit zijn glazen die ontwikkeld zijn voor mensen die veel werkzaamheden achter de computer verrichten. Vaak hebben ze last van klachten aan bijvoorbeeld de nek en schouders. Bij een beeldschermbril zijn de glazen zodanig geslepen dat je op normale leesafstand (40 cm) goed kunt lezen en je teksten en figuren op het beeldscherm goed kunt zien (65-80 cm afstand). Er zijn ook beeldschermglazen met een zicht tot vier meter, waardoor je de werkruimte om je heen ook goed kunt zien.