Print header en Logo Optometristen Vereniging Nederland - OVN

Contactlensverzorging

Veel mensen hebben een druk bestaan. Dat betekent vaak ook weinig tijd (en zin) om de contactlenzen schoon te maken. Toch is contactlensverzorging heel belangrijk voor de gezondheid van de ogen! Het advies is om elke dag hier de tijd voor te nemen.

Hieronder staan een aantal punten opgesomd die een leidraad vormen voor een goede contactlensverzorging.

Zachte lenzen

  • Een goede lensverzorging begint bij schone handen.
  • Na het uithalen van de zachte lenzen reinigt u bij het gebruik van een alles-in-een-vloeistof altijd handmatig de lenzen. Wanneer u een "no-Rub" vloeistof gebruikt, is het verstandig om ook handmatig te reinigen. Uit onderzoek is gebleken dat dit beter is. U dient beide kanten van de lens minimaal 10 seconden voorzichtig met de vingertop in te wrijven. Hierna spoelt u de lenzen af met de contactlensvloeistof en legt u ze in het lensbakje dat u vult met verse lensvloeistof.
  • Bij het inzetten van de lenzen wast u weer eerst de handen en is het aan te bevelen de lenzen vanuit het bakje eerst af te spoelen met de contactlensvloeistof alvorens u ze in zet.
  • Heeft u een peroxide-systeem als verzorgingsproduct dan hoeft u de lenzen alleen maar in het potje met de peroxidevloeistof op te bergen. De neutralisatie van de vloeistof vindt plaats door een neutralisatietabletje, een neutralisatieschijf onderin het potje of een neutralisatievloeistof. Vaak zit er in het vloeistofpakket ook een inzetvloeistof waar u de lenzen van te voren mee afspoelt alvorens u ze inzet.


Vormstabiele/ Harde lenzen

  • Eerst handen wassen.
  • Na het uithalen van de vormstabiele lenzen reinigt u ze altijd handmatig met de bijgeleverde cleaner (vaak een melkwitte vloeistof).
  • Na reiniging spoelt u de lenzen af met de bijgeleverde conditioning solution.
  • U bewaart de lenzen in het lensbakje met daarin een laagje van deze conditioning solution.
  • Bij het inzetten van de lenzen wast u weer eerst de handen en is het aan te bevelen de lenzen vanuit het bakje eerst af te spoelen met de conditioning solution alvorens u ze in zet.


 

Waar u nog meer op moet letten

Lensbakje
Wat ook vaak onderschat wordt is de status van uw lensbakje. Veelal krijgt u bij zachte lenzen elk half jaar een nieuw lensbakje. Dat is niet voor niets. Gooi de oude gewoon weg na een half jaar en gebruik deze nieuwe. Men ziet in de praktijk nog wel eens lensbakjes die ooit wit waren en op dat moment reeds bruin verkleurd zijn… Als u dan toch aan uw lensbakje gehecht bent maak hem dan minimaal 1 keer in het half jaar schoon in de vaatwasmachine.

Houdbaarheidsdatum lensvloeistof
De houdbaarheidsdatum van de lensvloeistof moet gerespecteerd worden. Als de fles contactlensvloeistof nog niet leeg is, maar wel al over de gebruiksdatum is, gooi deze dan weg. Bij een pak melk doen we dit immers ook. Let tevens op hoe lang een geopende fles gebruikt mag worden.

Kraanwater
Lenzen en kraanwaterNiet iedereen weet dat er in kraanwater veel micro-organismen zitten die voor het oog schadelijk zijn. Spoel lenzen daarom nooit af onder de kraan! Sommige harde lensdragers zetten de lenzen nog wel eens in met kraanwater. Dit is niet aan te raden. Kraanwater bevochtigt de lenzen niet goed, wat een verminderd draagcomfort geeft. En de micro-organismen kunnen schadelijk zijn voor het oog.
Speeksel

Voor de meeste mensen overbodig om te noemen, maar zet de lenzen ook nooit in met speeksel. In de mond zitten ook heel veel bacteriën die schadelijk zijn voor het oog.

Zwemmen
Lenzen en zwemmenContactlenzen kunt u beter uit doen voor het zwemmen of u zet een zwembrilletje op. Bij vormstabiele lenzen is het bekend dat ze tijdens het zwemmen uit het oog kunnen raken. Zachte lensdragers hebben daar vaak geen last van, ze gaan veelal juist strakker op het oog zitten. Daarom zijn ze na het zwemmen vaak moeilijk uit te halen. Toch is het af te raden om met lenzen in te gaan zwemmen. Zwemwater bevat uiteraard ook veel micro-organismen, verder kan toegevoegde chloor weer voor irritatie van de ogen leiden.
Lenzen en make-up

Lenzen en make-upHet is aan te raden om de lenzen in te doen voordat u de make-up aanbrengt. Ten eerste ziet u uw ogen beter als u de lenzen al in heeft en ten tweede is de kans dat er make-up op de lenzen komt minder. Bij het inzetten van lenzen nadat de make-up is aangebracht kan er namelijk veel sneller make-up vanaf de wimpers op de lens komen. En voor het verwijderen van de make-up is het beter eerst de lenzen uit te doen.